Про це він розповів у програмі «Діалоги» Максима Ялі.

Як пояснює психолог, вербування людей відбувається поступово, якщо їх схиляють до протиправної діяльності, то вона не повинна виглядати аж такою і надто протиправною. Тобто, каже він, йдеться про якісь завдання, послуги, які не йдуть у розріз із переконаннями самої людини, це не державна зрада відразу, а щось дрібне.

Окрім цього, додає гість програми, при вербування важливі особисті стосунки і матеріальні ресурси, але фізичні носії сьогодні у комп’ютеризованому світі легко відстежити, навіть якщо йдеться про готівку.

«На оперативному рівні, наскільки я чув, все достатньо добре відомо про всіх. І в цілому світі так. Оперативний компонент кваліфікований, як правило, але, коли дані про це піднімаються нагору, там вже часто кажуть, що це не на часі. Про це написані гори хороших політичних трилерів, знято фільмів, драм про конкретних агентів міжнародного масштабу», - розповідає Олег Покальчук.

Також він торкається теми старої російської агентури на Заході, яка працює зараз, і зазначає, що тут ми часто мислимо категоріями Голлівуду.

Популярні новини зараз
Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків
Показати ще

«Це не якісь джеймси бонди на пенсії, яким раптом подзвонили у двері тричі і сказали, що їм пора повертатися в строй. Агентура впливу такого рівня і вербувалася, і функціонувала з урахуванням їхніх власних переконань на базі того, що вони цією діяльністю зроблять добро своїй країні, оскільки тодішні чи теперішні їхні уряди цього не роблять», - пояснює Олег Покальчук.

За словами психолога, стареча агентура Центральної Європи – це люди, у яких є своє бачення користі для своїх країн і воно оперте на співпрацю з рф. Він додає, що це тривало десятиліттями, від цього вони мали особистий зиск, гроші і вплив, а відтак проектували свій успіх на майбутнє своєї країни. Тому, міркує гість програми, цих людей навіть важко кваліфікувати як зрадників країни.

«Це такий світ, у якому немає чорного і білого, все трошки сірувате», - каже Олег Покальчук.

Як повідомляв Знай.ua, Постернак заявив, що теза про «втому від війни» – психологічна операція окупантів.

Також Знай.ua писав про те, що Фомін підсумував результати мадридського саміту НАТО.