Про це він розповів у власному блозі.

«Перед Гітлером, який приймав основні рішення, постало питання: або знову домовлятися зі Сталіним, або воювати зі Сталіним. І він зробив свій вибір на користь спроби домовитись», - розповідає Іван Патриляк.

Він зазначає, що візит Молотова у Берлін с середині листопада 1940 року був ключовою точкою неповернення, яка призвела до зіткнення СРСР із Німеччиною. За словами вченого, Німеччина пропонувала СРСР звернути увагу на Індію та Іран, Азію та Близький Схід, тобто вона хотіла розділити сфери впливу не в Європі, а у світі: собі залишити Європу, а Москві – більшу частину Азії.

«Тут був дуже простий задум. По-перше, Німеччина втрачала би конкурента на європейському континенті. По-друге, каналізуючи радянську активність в Індію, Іран і так далі, Німеччина штовхала Радянський Союз до війни із Британією, яка мала Індію як свою колонію, мала свій великий інтерес в Ірані», - пояснює Іван Патриляк.

Радянський Союз зі свого боку, зазначає дослідник, висунув зустрічні вимоги, зокрема, він хотів забрати всю Фінляндію, окуповану Німеччиною Данію, а Румунію, Болгарію, Грецію, Югославію та східну частину Середземного моря розглядати як свою сферу інтересу.

Популярні новини зараз
Monobank "заморожує" особисті кошти українців: хто може залишитися без копійки Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого Доведеться платити по 8,79 грн за кВт: енергетики попередили всіх споживачів
Показати ще

«Гітлер зі своїм оточенням наніс на карту радянські територіальні вимоги, вимоги розташування радянських баз і зрозумів, що він попався, що Сталін хоче оточити Німеччину без жодного вистрілу, хоче взяти під контроль всю сировинну базу Німеччини, замкнути німецький балтійський флот у Балтійському морі і ще й кинути тінь радянського червоного флоту на Північне море. Це було вже занадто», - розповідає Іван Патриляк.

Загалом же, констатує вчений, переговори завершилися нічим, Гітлер зрозумів, що його грандіозні завойовницькі плани під загрозою, тому Німеччина розробила операцію «Барбаросса». Сталін же, зазначає він, поставився до цього плану скептично, вважав все це британською провокацією.

«Постійні перенесення дати нападу, які німці здійснювали чисто з технічних мотивів, в Москві представлялися як те, що це просто напросто якась несерйозна дезінформація з боку британців, які навіть число не можуть точно назвати», - пояснює Іван Патриляк.

Як повідомляв Знай.ua, Кондратенко заявив, що вторгнення Білорусі малоймовірне.

Також Знай.ua писав про те, що Тизенгаузен розповів, як Лукашенко просив у путіна ядерну зброю.