Про це він розповів на каналі Павла Себастьяновича.

«Одне з найпроблемніших питань і на Заході, і в Україні – це «що ми будуємо?». Є ціла низка наукових дискусій щодо того, як визначити капіталізм та соціалізм з погляду економічної теорії», - сказав Ярослав Романчук.

За словами експерта, дуже важливий аспект у цьому питанні відіграють особливості права власності у тій чи іншій державі. Як він зазначив, капіталізм – це система децентралізованого ухвалення рішень власниками капіталу в режимі вільного обміну та відкритої конкуренції.

«Є приватний власник і має будь-які активи, і в рамках децентралізованої системи він виступає як кредитор: він вільно обмінюється і ніхто на нього не тисне, скрізь є свобода вибору. Капіталізм – це свобода вибору та свобода конкуренції», - зазначив Ярослав Романчук.

Як зазначив економіст, соціалізм – це система централізованого ухвалення рішень органами держави, коли власність відносно відсутня і влада від імені народу через різні процедури займається ухваленням різних економічних рішень.

Популярні новини зараз
Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу "Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати "Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну
Показати ще

«Капіталізм – це система, де державна власність відсутня: люди, будучи власниками своїх активів, вступають до операцій обміну. У соціалізмі всі режими обміну та власності приймають люди, які розпоряджаються чужим», - наголосив Ярослав Романчук.

За його словами, у капіталізмі людина сама оцінює бажання споживача і, відштовхуючись від цього, намагається отримати прибуток, але також це означає, що у разі невдачі всі збитки лежатимуть на людині – націоналізувати збиток при капіталізмі неможливо.

Як повідомляв Знай.ua, Кирило Сазонов пояснив, що таке сіра зона і як сьогодні будується оборона зайнятої території.

Також Знай.ua публікував слова Нестора Коломійця: Молитва – це мистецтво з мистецтв і вчитися молитися потрібно все життя.