Про це він розповів у своєму блозі.

«Як і Тимчасовий уряд, вони (ред. – більшовики) боялися, що в незалежну чи автономну Українську Республіку відійдуть важливі індустріальні райони Сходу сучасної України і також важливі регіони, які мали вихід до Чорного моря, на яких була зав’язана стратегічна торгівля хлібом», - пояснює Іван Патриляк.

Нівелювати цю можливість, зазначає він, більшовики намагалися через вибори до Установчих зборів росії і проведення Всеукраїнського з’їду рад, але ніде не мали успіху. За словами експерта, УНР займала серйозну площу від Азовського моря до Холма, від Чорного моря до північних повітів Чернігівщини, але це був ще не кінець територіальних претензій української влади. Зокрема, додає експерт, Скоропадський, прийшовши до влади у квітні 1918 року, серйозно зайнявся цим питанням.

«Кордон Української держави Скоропадського проходив на десятки кілометрів східніше сучасної України. Більше того, Скоропадський завдяки вдалим дипломатичним зусиллям домовився із автономним урядом Криму і автономним урядом Кубанської України про федеративну злуку цих регіонів з українською гетьманською державою», - підкреслює Іван Патриляк.

Тим не менш, констатує історик, далі більшовики захопили Харків, відновили там радянський уряд і тиснули на нього щодо територіальних питань, довелося віддати 2 регіони, повністю заселені українцями, під контроль РСФСР. До того ж, додає експерт, Москва грала у подвійну гру, вона використовувала то адміністративний, то етнічний принцип у розподілі територій так, як це було вигідно їй самій.

Популярні новини зараз
РФ може відкласти наступ через несподівані обставини Хто заслужив на пенсію майже 10 000 грн: нова формула ПФУ наповнить вашу кишеню грошима Продасте за 8000 гривень: колекціонери влаштували полювання на особливі 5 копійок Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone
Показати ще

«У 2022 році на момент входження радянської України до складу СРСР, грудень 2022 року, як це не прикро може звучати для сучасного російського президента, кордон радянської України проходив набагато східніше в районі Донбасу, ніж кордон у 1991 році», - зазначає Іван Патриляк.

Але у 1925 році, каже експерт, уже сталінське керівництво в Москві ухвалює абсолютно волюнтаристське рішення про вилучення зі складу радянської України Шахтинського і Таганрозького округів, у такий спосіб забираючи території, на яких українське населення становило понад 60% і яка була рівна площі однієї області.

Як повідомляв Знай.ua, Давидюк пояснив, чи можуть росію визнати країною-терористом.

Також Знай.ua писав про те, що Толкачов пояснив, чому війна з росією була неминуча.