Про це він розповів у програмі «Історичні хроніки».

За словами експерта, до початку листопада 1939 року Радянський Союз вже встановив певні рамки та межі, закрив для себе проблему з країнами Балтії, але відкритим залишилося питання з Фінляндією.

«26 листопада повідомили, що о 15:45 фінська артилерія обстріляла радянську територію біля села Майніла на Карельському перешийку, внаслідок чого було вбито 4 та поранено 9 радянських військовослужбовців», - зазначає Руслан Бізяєв.

Тим не менш, підкреслює він, багато хто вважає, що це був привід до війни, який створив сам Радянський Союз. Вже 27 листопада, зазначає експерт, СРСР вручив Фінляндії ноту, у якій йшлося про загрозу зосередження фінляндських військ під Ленінградом та вимогу відведення фінських військ на 20-25 кілометрів від кордону.

«27 листопада радянському керівництву було передано фінську ноту у відповідь, яка заперечувала причетність фінських військ до згаданого інциденту. Передбачалося створити спільну радянсько-фінську комісію для його розслідування та порушити переговори з питання про взаємне відведення військ на відому відстань від кордонів», - розповідає Руслан Бізяєв.

Популярні новини зараз
Повинні з'явитися без повістки: кого чекають у ТЦК з 1 квітня Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні "Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте 3G в Україні більше не буде: до чого готують мобільні оператори
Показати ще

Проте, додає експерт, 28 листопада прийшла радянська нота у відповідь про ворожість Фінляндії та порушення договорів, а тому СРСР вважає себе вільним від зобов'язань пакту про ненапад. Тобто, пояснює він, Радянський Союз переклав усю відповідальність на Фінляндію. За словами експерта, з 11 листопада 1939 року розпочалося формування першого корпусу фінської народної армії.

«29 листопада штаб Ленінградського військового округу отримав наказ зранку 30 листопада ввести в дію Директиву наркома оборони від 17 листопада та розпочати вторгнення до Фінляндії», - зазначає Руслан Бізяєв.

Як повідомляв Знай.ua, Ялі пояснив, чи втомився Захід від війни в Україні.

Також Знай.ua писав про те, що Вігірінський пояснив, навіщо НБУ відпустив курс гривні.