Про це він розповів на своєму каналі.

«Що написано в 49 статті? Там написано, що держава в закладах державної й комунальної форм власності забороняє наживатися на пацієнтах. Тому там медична допомога надається безкоштовно. Там прямим текстом це написано в 49 статті Конституції. Але держава допускає, що за взаємної згоди громадян надавачі послуг у приватному сегменті можуть заробляти на громадянах, які стали пацієнтами й потрапили у скрутне становище», - зазначив Анатолій Якименко.

За словами публіциста, платне лікування можливе тільки за взаємної згоди й обов’язково за межами закладів охорони здоров’я комунальної форми власності. У 1996 році в Конституції було затверджено, що ми цей принцип підтримуємо й толеруємо.

«Ці дискусії навколо того, чим відрізняється послуга від допомоги, тривали більше 10 років. Саме тому, якщо держава забороняє наживатися на пацієнтах, - це допомога. Якщо тільки держава каже, що на пацієнтах можна заробляти, фактично перетворюючи заклади охорони здоров’я в підрозділи фіскальної або податкової служби, - то це вже послуги», - зазначив публіцист.

Анатолій Якименко наголосив, що люди мають платити за послуги. У лікарнях комунальної форми власності для пацієнтів усе має бути безкоштовним, оскільки такі заклади охорони здоров’я надають допомогу.

Популярні новини зараз
ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" "Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Оля Полякова дізналася, що вагітна після розлучення: як насправді з'явився Буряковський Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини
Показати ще

Раніше Знай.ua писав, що психотерапевт Олександра Тимощук розповіла, що необхідно робити, щоб позбутися почуття провини під час війни.

Також Знай.ua повідомляв, що ціни на гречку та соняшникову олію знову змінилися: один з продуктів нарешті став доступнішим українцям.