Про це він розповів на першому дні Всеукраїнського форуму лідерів суспільної думки.

«Стало дуже складно прийняти рішення, як відрізнити в культурі, у сфері, яка є надзвичайно суб’єктивною, знайти означення того чи іншого явища, кому ж воно належить. Легше всього сказати, що це світова спадщина. Але найскладніше сказати справді, що є першоджерелом», - зазначає Ростислав Карандєєв.

У приклад він наводить Петра Чайковського і запитує, це нащадок козацького українського роду Чайок чи імперський композитор, який працював за царські гроші. Окрім цього, зазначає політик, Чайковський їздив в Україну і саме на теренах цієї землі написав свої головні тексти, а в «Лебединому озері» й зовсім прослідковуються українські мотиви. Тим не менш, констатує він, сьогодні композитора використовують в інтересах імперської пропаганди.

«Цей виклик дуже не простий, щоб, з одного боку, не втратили своє, з іншого – могли заявити. Є рішення щодо Чайковського, але воно надзвичайно дороге: змінити в усіх вікіпедіях світу, в усіх підручниках, в усіх довідниках слово «російський» на слово «український», - каже Ростислав Карандєєв.

Теоретично, міркує він, це зробити можна, але потрібні великі гроші і величезна наукова робота, дослідження, круглі столи. Водночас є й інші, зазначає політик, м’якші вирішення цих проблем, наприклад, як із Гоголем.

Популярні новини зараз
Летальність приблизно 52%: ВООЗ застеріг про спалах небезпечного вірусу Продасте за 8000 гривень: колекціонери влаштували полювання на особливі 5 копійок Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати
Показати ще

Як повідомляв Знай.ua, Чалий повідомив, що найкращий захист для України – це членство в НАТО.

Також Знай.ua писав про те, що Якименко повідомив, чого намагається досягнути росія у цій війні.