Про це він розповів на каналі «Православна церква».

Як зазначає священнослужитель, сьогодні дійсно часто виникає питання, хто перед тобою – нужденний чи шахрай, а відтак з’являються і сумніви, чи варто допомагати цій людині. Принагідно він згадує, що святитель Іоанн Златоуст говорив, що не можна давати розпусникам і п’яницям гроші, призначені для сиріт і вдів.

«Милостиня нехай запітніє в руках твоїх, поки ти не дізнаєшся, кому даєш», - цитує Сергій Екшиян «Дідахе», християнську книгу І-ІІ століття.

Зокрема, розповідає він, буває, людина просить грошей для лікування дитини і навіть показує документи, призначення, їхні копії, але цього не перевірити. У такому разі, пояснює протоієрей, варто поговорити із самим лікарем, зателефонувавши йому. До того ж, додає він, підозри щодо справжніх потреб того, хто просить, підтверджуються, коли людина відмовляється від ліків і наполягає саме на фінансовій допомозі.

«Господь сказав: «Тому, хто просить у тебе, дай» (Мф.5:42). Але дай не багато, і принаймні твоя совість буде спокійна. Якщо ти категоричний, то маєш повне право пройти повз, тому що попереду на тебе чекатиме та людина, яка дійсно потребує, і ти допоможеш їй», - каже Сергій Екшиян.

Популярні новини зараз
Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Продасте за 8000 гривень: колекціонери влаштували полювання на особливі 5 копійок Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати Українцям виплатять по 10 800 гривень на особу: хто отримає нову допомогу
Показати ще

Отже, констатує священнослужитель, кому допомагати, а кому – ні, потрібно визначати в кожному окремому випадку. З іншого боку, міркує він, щось змушує людину просити допомоги в інших, робити це своїм видом заробітку, тобто життя у неї все одно не склалося і вона нещасна.

Як повідомляв Знай.ua, Ющик розповів, скільки разів у житті можна соборуватися.

Також Знай.ua писав про те, що Екшиян розповів, як українці можуть допомогти малозабезпеченим людям.