Про це він розповів під час першого дня Всеукраїнського форуму лідерів громадської думки.

«Геополітику хоронять дуже давно, особливо останні 30 років. Вона була, є і буде, оскільки вона – це як земне тяжіння, це об’єктивна річ. І вона базується на 2 речах: на географії, але в широкому сенсі цього слова, людина – це також елемент географії, і на балансі сил також у дуже широкому змісті слова. І якщо піти далі навіть, весь світ – це єдність і боротьба протилежностей, інь і янь», - стверджує Олександр Чалий.

Тобто, пояснює він, ніколи не буде ситуації, коли весь світ буде під якоюсь одною ідеєю чи силою, завжди буде плюс і мінус, і завжди в цій ситуації буде геополітика. Водночас дипломат зазначає, що до геополітики можна підходити по-різному, зокрема він займається прикладною її частиною, інші експерти – філософією чи антологією геополітики.

Тим не менш, зазначає чиновник, ключовим фактором у геополітиці завжди буде безпека, існує об’єктивна реальність і воля, на які треба зважати. Він як фахівець стверджує, що у питанні закінчення війни з росією потрібно розглядати всі варіанти, аналізувати всі ризики і продумувати свою поведінку і тій чи іншій ситуації.

«Якщо ми поставимо задачу, що російська федерація повинна розпастись, через 300-500 років вона може розпастись, вона може розпастися через 50 років. Але може бути період, коли вона може існувати, і нам треба тоді досягти тієї моделі, де ми як Україна будемо найбільш заможною, найбільш соборною, найбільш успішною країною», - каже Олександр Чалий.

Популярні новини зараз
На землю чекають удари руйнівної магнітної бурі: нагряне вже ось-ось НМТ 2024: абітурієнтам розповіли, кому не світить вступ до ВНЗ Подорожчає не лише електроенергія: комуналка стане непідйомною ношею Платити по 2,64 грн за кВт будуть не всі: якими будуть травневі платіжки за світло
Показати ще

Як повідомляв Знай.ua, Давидюк розповів, до чого сьогодні повинна готуватися Україна.

Також Знай.ua писав про те, що Заєць назвав три головні здобутки України за час незалежності.