Про це він розповів у програмі «Воєнний квартал».

Як пояснює експерт, для ядерної бомби потрібен високозбагачений уран, щоб викликати цепну реакцію і щоб спровокувати детонацію, ядерний вибух. А для «брудної бомби», зазначає він, хоч вона і радіоактивна, високозбагачений уран не потрібен.

«Для «брудної бомби» достатньо відпрацьованого ядерного палива, інших радіоактивних речовин зі шкідливими ізотопами, які при розпилюванні можуть спричиняти тяжкі наслідки: летальні випадки, захворювання у людей, тощо», - пояснює Олександр Мусієнко.

Отже, констатує він, суть у тому, що ядерна бомба викликає детонацію, ударну хвилю, тому що це атом, це надпотужний вибух, а також вона викликає шкідливе зарево, від якого можна загинути, і гриб, який розпорошується, після чого йдуть кислотні дощі, тощо.

«Брудна бомба» дещо інша, ці елементи споряджаються просто у якусь боєголовку, спричиняється детонація і це розпилюється. Відповідно, у радіусі, де це розпилюється, шкідливі наслідки. Плюс там і забруднення атмосфери. Але це все ж таки поменше, хоч росія лякає, що заражено буде півтори тисячі і хмара дійде до Польщі», - каже Олександр Мусієнко.

Популярні новини зараз
Продасте за 8000 гривень: колекціонери влаштували полювання на особливі 5 копійок Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати
Показати ще

Зараз же, міркує він, росія вдалася до цього шантажу, тому що українські війська підступають. І Захід, констатує експерт, прекрасно розуміє, що ескалацією займається саме росія, а Україна в цьому аж ніяк не винна. Тому, переконаний він, росія так посилає сигнал Заходу, попереджає про теракт, який нібито влаштують самі ЗСУ у разу продовження свого наступу. Тим не менш, підкреслює експерт, не надто логічно влаштовувати теракт у місці зосередження своїх військ.

Як повідомляв Знай.ua, Ялі розповів, навіщо путін зібрався на саміт G20.

Також Знай.ua писав про те, що Мусієнко розповів, хто сьогодні може врятувати білорусь від росії.