Про це він розповів на каналі «PolitБюро».

Як пояснює гість програми, механістичне повторення якихось ритуалів до певного моменту дійсно має значення, якесь сакральне значення, екзистенційне значення, але поступово ці ритуали просто механізуються і втрачають будь-яку доцільність.

«От так і тут. російський політичний режим не може відмовитися від святкування 9 травня, від Дня перемоги, тому що це частина їхньої міфології. Але проблема полягає в тому, що їхня міфологія сиплеться. Міфологія і не повинна відповідати реальності, але вона хоч має бути внутрішньо несуперечною», - зазначає Валентин Гладких.

Водночас і для німців, констатує він, болісною була і сама Друга світова війна, і поразка в ній, але перша розплата була безглуздою, а ось друга призвела до того, що ми сьогодні називаємо сучасною Німеччиною зі своїми цінностями, рівнем життя, демократією, захистом прав людини і без жодного мілітаризму чи бажання щось повторити.

«Тому і росіянам, перекидаючи місточок на майбутнє, також варто поміркувати над тим, що поразка у цій війні рашистського режиму насправді може відкрити певні перспективи для тих народів, які сьогодні мешкають у цій в’язниці народів. Можливо, вони дійсно зможуть створити щось нормальне, сучасне світу», - міркує Валентин Гладких.

Популярні новини зараз
Екс-командир звернувся до тих, хто шукає багатодітних дружин та бабусь як "страховку": "Є ще один варіант..." В Україні з’явився новий вид пенсій: отримати може кожен, але доведеться поділитись Попрощаєтесь зі своїм житлом? Що станеться з ухилянтами у новому законі про мобілізацію Субсидії вам не бачити: що не враховують українці, звертаючись по допомогу
Показати ще

Як повідомляв Знай.ua, Хом'як пояснив, чому концепція «Армія, мова, віра» не стала національною ідеєю.

Також Знай.ua писав про те, що Шейтельман розповів, у якій паралельній реальності живуть росіяни і путін.