З огляду на характер справи проти колишнього заступника міністра оборони Вячеслава Шаповалова, йому, за нормами КПК, не могли призначати заставу, більшу ніж 80 прожиткових мінімумів, тобто, 207 120 гривень.

Натомість суд призначив йому 402 млн гривень. При цьому ані слідство, ані прокуратура, ані сам суд не не пояснили, чому призначено саме такий розмір застави.

Про це йдеться у матеріалі «Апостроф».

«Щоб внести таку заставу, мій клієнт має працювати не одне життя», - так прокоментував розмір застави Шаповалова його адвокат, старший партнер адвокатського об’єднання Lawyers Alliance Сергій Мітюрін.

«Насправді, він має працювати більше 1000 років», - уточнює видання.

Популярні новини зараз
Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році Повинні з'явитися без повістки: кого чекають у ТЦК з 1 квітня Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку
Показати ще

Справа проти Вячеслава Шаповалова, пише видання, належить до категорії середньої тяжкості.

«Коли мова йде про нетяжкий злочин, застава може бути від 1 до 20 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб. Зараз такий мінімум складає 2589 гривень, тому максимальна застава не може бути більше 51 780 гривень. У разі тяжкого злочину розмір застави коливається від 20 до 80 мінімумів або до 207 120 гривень максимум. А коли кримінальна справа стосується найтяжчого злочину, тоді межі застави становлять 80-300 або максимум 776 700 гривень», - пояснюють автори матеріалу.

Перевищення встановлених КПК розмірів застави допускається лише для особливо тяжких злочинів.

Однак застава Шаповалова наразі з великим відривом очолює рейтинг ТОП-10 відомих застав.

Топ-10 найбільших застав, інфографіка: "Апостроф"
Топ-10 найбільших застав, інфографіка: "Апостроф"

«Застава для Шаповалова виявилася у 100 разів більшою, ніж для відомого наркодилера Юрія Чернецького – 4 млн грн. І його провина, до речі, була доведена у суді», - наводить приклад «Апостроф».

«Так, можна не любити ту чи іншу людину, але не можна штучно та необґрунтовано позбавляти її законних прав чи погіршувати умови життя. Ми ж не росія, де за «дискредитацію» армії дають більший термін, ніж за вбивство», - коментує адвокат Шаповалова невідповідність справи і розміру застави.

Нагадаємо, Шаповалова звинувачують у заключенні контрактів з виробниками з країн НАТО на постачання бронежилетів і шоломів для ЗСУ, деякі з яких надійшли неякісними. Сам Шаповалов у нещодавньому інтервʼю із СІЗО сказав, що ця справа не кримінальна, а суто господарська. До того ж, постачальники вже відшкодовують надану неякісну продукцію.