Про це він розповів у програмі «Регіони у вогні» з Олексієм Буряченком.

Як згадує експерт, коли у 2004 році Польща вступала в ЄС, польські фермери піднімали бунти, бо не погоджувалися із європейською спільною сільськогосподарською політикою. На його думку, сьогоднішній конфліктний кейс із українським зерном дасть нам механізм, який вже при вступі у ЄС зможе мінімізувати перемовини щодо приєднання до європейської сільськогосподарської політики, хай навіть через конфлікт. Але єдиний мінус цієї ситуації, зазначає політтехнолог, полягає в тому, що польські політики її дуже політизували, вони використали все це в інтересах виборчої кампанії і це дало свої результати.

«Ми якось говорили, що от якраз польські фермери – це може бути той кластер, той сегмент, який буде ставити нам шлагбаум на нашому європейському шляху. Я думаю, може, краще ми зараз почнемо налагоджувати наші горизонтальні відносини, налагоджувати спільну позицію для того, щоб іти спільним фронтом і спільно лобіювати наші інтереси перед Брюсселем, а не коли ми гіпотетично у 2025, 2026, 2027 роках будемо стояти перед дверима ЄС, а Польща нам шлагбаум поставить?», - міркує Олексій Буряченко.

На думку гостя програми, саме тому над україно-польськими відносинами потрібно працювати вже зараз, а тут конфліктною також залишається політика національної пам’яті. Як він зазначає, треба дивитися, наскільки польський сейм і польський уряд будуть цю тему педалювати, бо, наприклад, Морачевський намагався це використати. Зокрема, нагадує експерт, у Польщі Волинська трагедія визнана геноцидом, і вони будуть цю тему далі впроваджувати у свій наратив, і Україні потрібно також вибудовувати певну систему порозуміння, захисту і донесення певної історичної справедливості.

«Польська політика напружена щодо тем національної пам’яті. Це серйозне травмуюче ядро, яке іноді використовують і роздмухують. До речі, не тільки у «Конфедерації», а і у «Право і справедливість», - додає Олег Постернак.

Популярні новини зараз
Добровільний візит до ТЦК не врятує від штрафу: за що покарають деяких чоловіків Все, що накопичували – може зникнути: клієнти ПриватБанку втрачають заощадження Хоч-не хоч, а в ТЦК йти все одно доведеться: українцям не залишили альтернативи Не 3,5 і навіть не 4 грн за кВт: українцям назвали "справедливий" тариф на світло
Показати ще

Як повідомляв Знай.ua, Туров пояснив, чому Азії вигідний розпад росії.

Також Знай.ua писав про те, що Манн розповів, чи Пекін встане на бік росії та «Хамас».