Про це вона розповіла на каналі «Знай.ua».

«У представників ТЦК є інструкція, за межами цієї інструкції вони діяти не можуть. Тому відразу перше і основне – це повноваження. Часто представники ТЦК прикриваються постановою Кабінету Міністрів №1456, на неї посилаються, і можуть попросити документи. Чи можуть просити документи? Можуть. Але насильно вимагати у вас вони не можуть», - зазначає Катерина Котенкова.

Як пояснює журналістка, передусім треба попросити у представника ТЦК наказ коменданта, де буде писати про проведення профілактичних робіт, якесь роз’яснення тощо, але аж ніяк не про те, що вас треба скрутити і кудись доставити. Окрім цього, додає вона, представник ТЦК має показати посвідчення, не військово-облікові документи, а саме посвідчення, а тоді вже можна говорити про перевірку документів.

«Якщо кудись уже забрали, з теорією не вийшло, вас кудись затягли, у той же ТЦК, то є Кримінальний процесуальний кодекс, стаття 206. Що у ній сказано? Якщо ви затримані без санкції суду, без підозри, без якихось причин на це, ваші родичі або адвокат мають право звернутися до судді. Потім уже суддя викликає дві сторони для з’ясувань того, чи законно взагалі була затримана людина. А це вже зовсім інша справа», - розповідає Катерина Котенкова.

У такому разі, зазначає журналістка, важливо зафіксувати факт незаконного затримання будь-якими способами, найкраще – відео. Якщо же справа дійде до проходження ВЛК, підкреслює вона, якщо ви дасте згоду на проходження, то це буде означати, що ви на все добровільно погодилися.

Популярні новини зараз
Не затягуйте: кому доведеться оформляти лист до Пенсійного фонду Уникнути повістки вже не вийде: ТЦК перевірятимуть українців за новими правилами Нові ціни на соняшникову олію, рис та сосиски: чи спорожніють гаманці Отримали зарплату, зробили заначку та залишилися без грошей: українців попередили про неприємності вдома
Показати ще

Як повідомляв Знай.ua, Котенкова розповіла, за яких умов українці зможуть вийти на пенсію у 2024 році.

Також Знай.ua писав про те, що Мусієнко розповів, як Україні перемогти росію у війні машин.