Про це він розповів на каналі «UKRAINE THE BEST».

За словами гостя програми, тема авангарду термінологічно дуже складна, і розібратися людям, які займаються цим у вільний час чи просто читають Вікіпедію, неможливо. Адже, підкреслює він, з одного боку, модернізм, постмодернізм, з іншого боку – авангард, неоавангард, той, про який говорив Пітер Бюргер.

«Фактично саме виникнення слова «авангард» і його поширення теж займало певний час. Вперше Сен Сімон, це ще у XIX сторіччі, використовував його для позначення такого передового прошарку суспільства, у яке входять художники та науковці передусім. І що саме цим людям потрібно взяти на себе компетенції, лідерство, щоби рухати суспільство далі, виводити його з несправедливих якихось суспільних відносин тощо», - розповідає Андрій Сидоренко.

Окрім цього, додає експерт, «авангард» - це ще й військовий термін, який означає передовий загін. І от, констатує він, таким передовим загоном, передовим прошарком суспільства Сен Симон бачив зокрема і художників.

«Уже пізніше, у 1939 році, коли Ґрінберґ написав свою статтю «Авангард і кіч», з'являється уже поділ всередині самих художників, що є художники, які більше такі конформісти, і є більш нонконформісти. І от ті, хто мають сміливість зробити певний виклик суспільним смакам, авангардисти», - пояснює Андрій Сидоренко.

Популярні новини зараз
Поміняють та відремонтують: киянам зробили важливе оголошення Платіть по 700 грн за світло або живіть без нього: українців ставлять перед фактом Стосується всіх пенсіонерів: ПФУ поділився важливою інструкцією Тисячі українців привітають грошима: хто та яку допомогу отримає
Показати ще

Як повідомляв Знай.ua, Горбачов розповів, що «Чорний квадрат» Малевича став справжньою іконою нового мистецтва, він показав, що можна малювати по-новому.

Також Знай.ua писав про те, що Сільваші розповів про свої проєкти із синім кольором.