Про це вона розповіла у програмі «Діалоги з Максимом Ялі».

«От перша модель (ред. – у Великій Британії) – це єдиний державний платник, коли всі люди, які перебувають у країні на легальних засадах, мають право на будь-яку медичну допомогу. У нас в Україні намагаються реалізувати такий самий варіант. У нас було прийнято саме систему єдиного державного платника. Дуже важливо, що система створювалася як ідеологія у 50-ті роки XX століття, коли виклики перед медициною, яку потрібно доставити людям, були абсолютно іншими», - зазначає Олена Черненко.

Як вона пояснює, тоді була інша демографія, багато працюючих, мало пенсіонерів, а захворювання або з летальним кінцем, або такі, після яких людина спокійно поверталася до роботи. Отже, констатує експертка, медицина була покликана працювати з цими проблемами і в цих умовах.

«Протягом буквально лічених десятиліть (тобто в масштабах людства – це секунда взагалі, це мізерний термін) все змінилося з ніг на голову, змінилося радикально. Як і в багатьох інших сферах людської діяльності XX століття стало абсолютно поворотним, лінією вододілу. І змінилося у частині демографії дуже багато. Тобто у нас зараз зворотна історія, у нас питома вага людей старшого віку стрімко збільшується», - пояснює Олена Черненко.

Друга група факторів, продовжує вона, – це політичні зміни в Європі, зокрема тиск міграційних трендів. За словами гості програми, це придбання буквально останніх кількох десятиліть – стрімкий потік біженців, особливо коли ми говоримо про країни Близького Сходу, це мільйони людей, які не адаптуються, не навчають мови, не працюють, заводять сім'ї та потребують медичної допомоги.

Популярні новини зараз
Абоненти Vodafone платитимуть більше: оператор зробив новий "тарифний сюрприз" Кінець скоро? Ліванська провидиця, що передбачила COVID-19, дала прогноз щодо війни в Україні Пенсіонерів змусять працювати на п’ять років довше – хто може забути про пенсію у 60 років Плюс 570 грн щомісяця: в Україні пенсіонерам дозволили отримати "бонус" до основних виплат
Показати ще

Як повідомляв Знай.ua, Ланг розповіла, навіщо насправді білоусова зробили міністром оборони росії.

Також Знай.ua писав про те, що Шейтельман пояснив, чому жодне перемир'я на час Олімпіади неможливе.