Європейське агентство з лікарських засобів підтвердило зв'язок між вакциною AstraZeneca і появою тромбозу. Нагадаємо, за даними Національної служби здоров'я першу дозу вакцини вже отримало 370 тисяч українців.

Інфекціоніст Вадим Арістов в програмі Юрія Романенка «Романенко. Беседы» розповів про особливості вакцинації і зв'язку вакцини з тромбозом.

«Потрібно розуміти, що коли робляться випробування, випробовується лише на десятках тисячах, а не на мільйонах. Тобто завжди є ймовірність, що є кілька факторів, які там не збіглися. Тому зараз Німеччина і стала так активно діяти в зв'язку з тромбозами, тому що намацали таку зв'язку з жіночим віком, гормональними контрацептивами, курінням і молодим віком», - зазначив Арістов.

За словами інфекціоніста, наслідки тромбозу виникають в 8 разів рідше, ніж смерть зв'язку з ускладненнями від COVID-19. Тому все одно вакцинація має перевагу.

«Тому в разі Німеччини, коли у них є вакцинальний портфель, вони можуть сказати –«давайте цю вакцину не будемо використовувати на дівчатках до 58 років, умовно, давайте її для хлопчиків поки». Це нормальна ситуація. І це засновується на 9 смертях, які лягли в певну закономірність. Дуже скоро буде ясно і, можливо, це чисто збіги», - сказав Арістов.

Популярные статьи сейчас
За просроченные коммунальные платежки могут забрать половину пенсии: как еще накажут должников Долгов не обобраться, если забудете об этом: украинцам напомнили о важной процедуре Жертвовать желудком ради коммуналки больше не придется: пенсионерам назначат доплаты Показатели счетчика уже не аргумент: украинцев заставляют платить за свет больше, чем "накрутили"
Показать еще

На думку експерта, Україні, через 9 смертей в Німеччині, точно не варто лякатися і зупиняти вакцинацію. Було б добре дати додаткові рекомендації. Наприклад, в Норвегії була рекомендація заснована на нашкірній плямі – якщо вона з'являлася і відповідала певному кольору і розміру, тоді, відповідно до рекомендації, вакцинований повинен звернутися до лікаря. Арістов вважає, що в Україні подібні введення повинні бути.

Нагадаємо, для Знай.ua Арістов розповів про реальну небезпеку COVID-19.

Раніше Знай.ua публікував, що Арістов пояснив, як в Україні повинна проходити вакцинація.