Глава Виконавчого комітету Національної ради реформ Міхеїл Саакашвілі заявив, що референдуми в Україні стануть одним з чинників, який допоможе побороти корупцію. За його словами, Рада блокує закони, зокрема подані президентом або Нацрадою реформ. Тому що закони, спрямовані на боротьбу з корупцією на митниці, приведуть до того, що багато людей втратять доступ до «годівниці».

Про це розповіла журналіст Катерина Котенкова в програмі «Суть событий» для Знай.uа.

За словами Саакашвілі, референдуми є єдиним інструментом як для народу, так і для президента, щоб побороти корупцію.

«І тут я повністю згодна. Є система. І поки вона існує – буде корупція в нашій країні. І цю систему потрібно зруйнувати. Це єдиний спосіб. Іншого не існує. Так, українці вже кілька разів намагалися порушити корупційну систему, в тому числі і «через Майдан», - каже Котенкова.

Популярні новини зараз
Українці ломляться у ТЦК перед ухваленням нового закону про мобілізацію: але добровольцями "майже не пахне" У Києві помітили величезну чергу до лікарні: що сталося З'ясовуватимуть після конфіскації: адвокат розповів, як "забиратимуть" авто на користь ЗСУ Українці зможуть отримати грошову компенсацію: кому слід звернутися до відділення "Ощадбанку"
Показати ще

Багатьох цікавить питання: чи буде відставка Кабміну?

Спікер парламенту Дмитро Разумков запевнив, що не отримував жодних пропозицій з цього питання. І підкреслив, що працює досить ефективно з представниками уряду і прем'єр-міністром.

Але раніше нардеп Данило Гетманцев заявляв, що відставка чинного прем'єр-міністра Дениса Шмигаля колись відбудеться точно, але у фракції «Слуга народу» питання про відставку глави уряду не обговорюється. Не обговорюється і питання про відставку уряду в цілому.

Після того, як через Верховну Раду не вдалося провести кандидатуру Юрія Вітренка на посаду міністра енергетики і віце-прем'єра, знову пожвавилася дискусія про можливих кандидатів на посаду глави уряду. Не секрет, що Вітренко розглядався в якості можливого наступника Шмигаля.

Зеленському потрібен сильний прем'єр, і це не Шмигаль. Але недостатньо знайти таку людину, яка влаштовувала б Зеленського, вона повинна влаштовувати і парламент. А тут інтереси не збігаються.

У лідерів опозиційних фракцій є свої види на прем'єрство, але немає шансів на його отримання. Для демонстрації свого опозиційного статусу вони будуть голосувати проти будь-якого кандидата на пост глави уряду, якого запропонує президент Зеленський.

Тому затвердити потенційного наступника Шмигаля можна тільки голосами фракції «Слуга народу» і її вже традиційних союзників – депутатської групи «Довіра» та низки позафракційних депутатів. А це означає, що у фракції «Слуга народу» кандидата на пост прем'єр-міністра повинні підтримати не менше 200 депутатів. Можна, звичайно, спробувати домовитися з групою «За майбутнє». Але тут найбільша проблема – на цю групу впливає Коломойський.

Хто буде наступним кандидатом, важко сказати, але тут знову будуть задіяні чиїсь інтереси.

Те, що ми бачимо непрофесіоналізм влади – це без сумнівів. Шмигаль пообіцяв, що зарплати українців у 2030 році наздоженуть зарплати Польщі та Словаччини.

«А Польща і Словаччина, значить, зупиняться в своєму розвитку? Не думаю. А ось те, що збільшиться кількість чиновників і їхніх зарплат, в цьому я не сумніваюся. А взагалі, якщо взяти середні зарплати чиновників, наших чиновників, то вони вже давно переплюнули і Польщу, і Словаччину. Зате багато проблем перекладають на плечі простих людей замість того, щоб їх вирішувати», - резюмує Котенкова.

Раніше Знай.ua повідомляв, що політолог Бортник заявив, що доля уряду залежить від особистих взаємин між Зеленським та Шмигалем.

Також економіст Охріменко розповів, хто міг би замінити Шмигаля.