Політолог Руслан Бортнік в своєму блозі пояснив в чому переваги законопроекту про локалізацію і розповів, як працює цей інструмент економіки в Україні і в світі.

Економіст пояснив, що під локалізацією в економіці розуміється процес державного управління, при якому виробництво товарів і послуг розміщується на території власної держави. Іншими словами - це заохочення виробництва всередині держави продукту, який споживає вітчизняна економіка. Бортнік вважає локалізацію одним з найважливіших інструментів управління західними економіками, оскільки всі розвинені держави світу мають рівень локалізації понад 90%.

«Для держави вкрай важливо застосовувати інструмент локалізації оскільки це дає серйозний поштовх економіці, створює додаткові робочі місця і в усьому світі все розвинені держави намагаються максимально локалізувати виробництва на своїх територіях. Найчастіше іноземні локалізації застосовуються через дві технології державного управління. Перша - різного роду митні загороджувальні заходи, тобто додатковий податок, акцизи і збори митні на іноземну продукцію і другий західний інструмент - це встановлення преференцій виробленим на своїй території товарів і послуг в секторі державних закупівель», - розповідає Бортнік.

Експерт також відзначає, що всі сучасні передові держави світу мають рівень закупівель вітчизняних продуктів і послуг на рівні 90%. Як приклад він наводить США, які щорічно закуповують товарів і послуг на приблизно 600 млрд доларів, при цьому з них тільки 5% - це товари і послуги іноземного виробництва. Більш того, 25 січня президент США Байден підписав спеціальний наказ, за ​​яким передбачається підвищення рівня локалізації.

Популярні новини зараз
Українські пенсіонери отримають доплати за стаж: у кого зростуть виплати вже цього літа Платити по 2,64 грн за кВт будуть не всі: якими будуть травневі платіжки за світло Платіжки за травень не порадують: постачальник газу підвищив тариф Упаковка по 80 грн: в Україні супермаркети змінили ціни на цукор, вершкове масло та олію
Показати ще

«Бореться навіть з цими 5%. У світі 5-7%. Але не в Україні. Україна в 2020 р закупила товарів і послуг на суму десь 650 млрд грн, з них 38% - це іноземні товари і послуги. Таким чином на 250 млрд грн українська держава дотує іноземні бізнеси, іноземні економіки створює в них робочі місця. Звичайно, це не влаштовує українську промисловість, добре, що на цю проблему звернули увагу українські політики», - додає Бортнік.

Раніше Атаманюк розповів про наслідки боргової політики уряду для українців.

Нагадаємо, Знай.ua повідомляв, що міністерство економіки створило корупційні схеми на ринку сірчаної кислоти і не хоче від них відмовлятися.