Економіст Олексій Кущ в своєму блозі «Чесний погляд на економіку» поділився своєю думкою з приводу потенціалу України на ринку Саудівської Аравії і розповів, чи можемо ми розраховувати на співпрацю з цією державою.

Він розповів, що Україна традиційно розглядає партнерство з такими країнами як Саудівська Аравія з точки зору експорту свого аграрної сировини. Продати завод з будівництва літаків не змогли, значить будемо продавати зерно і соняшникову олію. Так експерт відсилається до спроби продати Саудівській Аравії права на виробництво літаків АН-132.

«Тут, на жаль, потенціал співробітництва з Саудівською Аравією дуже обмежений, тому що основну частину продовольчого ринку Саудівської Аравії займає, знову ж на жаль для нас, РФ. Зокрема, Саудівська Аравія закуповує дуже великі обсяги ячменю і ці поставки закриває Росія», - говорить експерт.

Україна продає Саудівській Аравії продукцію на 500 мільйонів доларів на рік, з яких 200 припадає на аграрний експорт. Кущ зазначає, що якщо подивитися ємність аграрного ринку Саудівської Аравії, потенціал зростання для нашої країни не великий і в цьому випадку нарощувати ці обсяги буде досить складно.

Популярні новини зараз
Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня "Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати
Показати ще

«Як ми бачимо, з точки зору високих технологій, теж співпраця не складається, так як Саудівська Аравія - це стратегічний партнер США, а США завжди дуже ревниво ставиться до продажу Саудівській Аравії якихось видів озброєння, так як вважають її своїм ринком. Тому зайти в Саудівську Аравію з якимись нашими військовими або авіаційними технологіями буде складно, і досвід побудови заводу з випуску АН-132 це показав», - вважає Кущ.

Він також говорить, що запропонувати будь-які свої проекти Саудівської Аравії ми також не можемо, адже для цього потрібно те, що цінується в цій країні, а саме спадкоємність, так як саудівці люблять працювати або з класичними демократичними країнами з сильними інституціями, наприклад, США, або ж навпаки державами з довгограючими авторитарними режимами, як в Росії.

«Думаю, вони з більшим задоволенням вкладалися б в Білорусь, ніж в Україну. Україна для них досить нестабільна», - підсумував Кущ.

Нагадаємо, Знай.ua повідомляв, що Кущ розкритикував податок на прибуток з мінімальної зарплати.

Раніше Бандура розповів про відсоток інноваційних компаній в Україні.