В України зараз є унікальний шанс для підготовки до переходу на шостий технологічний уклад. Так в своєму блозі заявив політолог Руслан Бізяєв, а також розповів, що в сучасних реаліях перевага високотехнологічної економіки над сировинною стала не такою очевидною.

Він розповів, що якщо дохід державного бюджету формується в основному за рахунок експорту природних ресурсів, ці коливання вносять хаос в державні витрати. Пов'язані з цим різкі зміни економічного клімату в країні призводять до масових порушень контрактів, підриваючи стабільність економіки.

«Давайте подивимося, що ж експортує Україна, наприклад в Європейський Союз. Це рослинна олія, зернові культури, насіння олійних, горіхи, плоди і цедра, субпродукти птиці і м'ясо. Якщо говорити про непродовольчі продукти, експорт в Європу представлений наступною номенклатурою товарів: мінеральні продукти, дорогоцінні метали і вироби, наземний транспорт, оптичні апарати і прилади, електротехнічне обладнання. Це статистика за 2019 рік. З огляду на пандемію, статистика 2020 року буде ще менш оптимістичною», - поділився Бізяєв.

Політолог вважає, що в цій ситуації в нашій країні найбільш простим способом утримання влади є перерозподіл багатств на користь певних привілейованих секторів, а не проведення збалансованої, орієнтованої на зростання економічної політики і формування чітких правил гри. Уряд в цій ситуації відчуває меншу потребу у формуванні інституційної структури, яка регулює економіку країни поза видобувного сектора, в результаті чого інші сектори починають істотно відставати в розвитку.

«З огляду на поточну ситуацію в світі і в Україні миттєвий злам сировинної моделі в нашій країні і перехід на інноваційну, цифрову або декарбонову неможливий. Необхідний якийсь перехідний період», - вважає експерт.

Популярні новини зараз
Гречку, соняшникову олію та борошно будемо купувати за новими цінами: скільки доведеться викласти Боржникам за комуналку приготували болісне випробування: юрист розповів, до чого готуватися Тисячі українців привітають грошима: хто та яку допомогу отримає Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня
Показати ще

За його словами, добробут або занепад ніяк не залежать від географії, геології або клімату. Як успіх, так і зубожіння може статися де завгодно і з ким завгодно. Люди, їх воля і знання стають критерієм успіху в XXI столітті.

«Під час кризи догма про те, що сировинна економіка - це погано, а високотехнологічна - це добре, стає не настільки очевидною. Так, тонна зерна коштує $200, а тонна літака $2 млн. Але в кризу, коли літаки стоять на землі, а продовольство дорожчає, велике питання, хто буде у виграші», - каже Бізяєв.

Він вважає, що збіг обставин дав Україні унікальний шанс «пропетляти» між економічними Сциллою і Харибдою і виграти ще кілька років для підготовки до переходу на шостий технологічний уклад.

«Другого такого шансу в цьому десятилітті може і не бути. Дійте наші еліти. Увійдіть в історію, а не вляпайтеся в неї», - заявив Бізяєв.

Нагадаємо, Бізяєв заявив, що МВФ не дав Україні транш з політичних причин.

Раніше Кущ розповів, що фінансових спекулянтів приваблюють високі ставки за українськими борговими зобов'язаннями.