Держоблігації сумою на 4 мільйони доларів дісталися Юрієві Вітренку, колишньому виконавчому директору «Нафтогазу», але від сплати податку він втратив не так вже й багато, оскільки у бази ЄСВ існує обмеження на 15 мінімальних заробітних плат. Так прокоментував цю ситуацію у програмі «Скажи-ка, Дядя» економіст Олексій Кущ.

«При отриманні зарплатні понад 90 тисяч гривень оподатковуються лише менше 15 мінімальних заробітних плат, тобто при отриманні мільйона гривень податок буде лише 20 тисяч, як і при отриманні зарплатні в 90 тисяч гривень», - пояснює Кущ суть справи. Отож, держоблігації Вітренка на 4 мільйони доларів обкладаються таким самим мінімальним податком – 90 тисяч грн.

Загалом економіст вважає, що база єдиного соціального внеску потребує негайного розширення: податок повинен становити не 15 мінімальних зарплат, а стягуватися з усього прибутку.

Також Олексій Кущ вважає необхідним і податок соціальної справедливості. Він пояснює, що це гарантуватиме визначення величини податку відповідно до майнового статку громадян. Так, стягнення коштів з багатіїв наповнить державну казну швидше та на більш справедливих умовах, аніж оподаткування людей зі звичайними квартирами.

Популярні новини зараз
Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

Нагадаємо, економіст називає наслідки зниження єдиного соціального внеску.

Раніше Знай.uа повідомляв про те, податок на прибуток з мінімальної зарплати зазнав нищівної критики економістів.