Україна з січня розвернулася в чисто проамериканський вектор, незважаючи на те, що досі є токсичною для Сполучених Штатів Америки.

Про це сказав експерт Українського інституту майбутнього Ілля Куса у програмі “Романенко Бесіди”.

"Ми з січня, як Байден став президентом, ми розвернулися в чисто проамериканський вектор. Навіть не проєвропейський. Я так зрозумів, що Україна для себе обрала, що ми рухаємося у фарватері Штатів. Не Європи. Ну, скажімо так, я взагалі не проти будь-якої політики, якщо цей вектор вважають найефективнішим - добре. Мені незрозуміло тільки одне - які стратегічні завдання ми ставимо перед собою. Тому що я для себе їх визначити не можу", - сказав Ілля Куса.

Він зазначив, що зараз відбувається сукупність рухів тіла у зовнішній політиці, в основі яких лежить уявлення про те, що США, якщо їх залучити до врегулювання конфлікту на Донбасі - вони чимось допоможуть.

Популярні новини зараз
Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще

"І це дивно. Так, зараз у нас якийсь поворот - тобто, заговорили про те, що Штати треба в Нормандський формат. Друге - Штати треба в Кримську платформу, і вони там будуть мало не ключовим гравцем, разом з багатьма іншими країнами. Це по Криму. Заговорили про те, що ось може збільшити допомогу з боку Штатів. Ми підтримуємо багато позицій, де Штати", - додав експерт.

За його словами, він не думає, що США брали участь у введенні санкцій проти українських телеканалів.

"Байден досі не дзвонив сюди. Це багато про що говорить... Ми токсичні для них досі, я не знаю, чому у нас виходять з того, що щось змінилося просто тому, що президент новий. Навпаки, я завжди говорив, що з Байденом комунікація складніша буде. Якраз до речі через цей ось ціннісний підхід. Тому що я вважаю, що Україна набагато більше вміло може грати роль "рішалова", ніж робити вигляд, що ми прогресивна ліберальна демократія. Якою ми не є. Тобто, нам складніше з Байденом в цьому плані, і складніше йому доводити, що ми не верблюди, що ми ось такі правильні", - підкреслив Куса.

Він зазначив, що Джо Байден більше знає про Україну, ніж Дональд Трамп, тому що він зустрічався тут з багатьма людьми і у нього є їх контакти.

"Але наскільки Україна на радарах США сьогодні - я не вважаю так. Тому що у них купа внутрішніх проблем, які потрібно вирішувати. І вони їх будуть вирішувати. Ось одна ця ситуація в Техасі, через ці заморозки - вона займає набагато більше зараз часу, уваги, ресурсів, енергії, у адміністрації... Про загрози я тобі вже сказав. Які загрози вони де бачать. України там і Росії взагалі немає. Я бачу проблему нашого проамериканського вектору в тому, що мені здається - це все односторонні рухи тіла в порожнечу. І під цим немає ніякої стратегії”, - додав Ілля Куса.

Як повідомляв Знай.ua, Грищенко розповів, чи буде Байден вертіти ніс від України: "Бурісма" ще відгукнеться.

Окрім цього, Знай.ua повідомляв, що на думку Карижського, Україна - це головний біль для Байдена і Трампа.