В ефірі програми «Конституційна кухня» Геннадія Друзенка політик Тарас Стецьків Розповів, що українська Конституція потребує оновлення, адже нам необхідно визначатися із векторами нашого державного розвитку і формувати власну модель конституціоналізму.

«Одна палата чи дві палати? Ми рухаємося в бік президентської чи парламентської республіки? Те саме стосується моделі децентралізації: ми перейшли до моделі, коли в нас є в основі 1500 самоврядних громад. І в нас не буде такої держави, як в Німеччині. Так ми дістали децентралізацію феодального типу, і я не знаю, скільки треба ще переділів виборчих, щоб з цього феодалізму виникли реальні самоврядні громади, де справді люди, громади вирішують всі питання», - каже Стецьків.

Стецьків та Друзенко обговорили доцільність парламентської реформи та запровадження двопалатного парламенту, у якого буде верхня палата громад, до якої міста делегуватимуть своїх представників.

«Треба шукати інклюзивні виходи, які опираються на український історичний досвід, який не схожий на досвід Німеччини, Франції, Польщі. Вважаю, що ми повинні, як українці, писати Конституцію, яка опирається на нашу власну національну ідентичність і на наші власні переживання», - заявив політик.

Популярні новини зараз
"Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Астролог назвав точну дату закінчення війни – надії на 2024 рік були марними Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає
Показати ще

Таким чином у нас не вийде просто копіювати певні конституційні моделі провідних західних країн. Він пояснив, що ми маємо дуже добре розуміти, що в країні працюватимуть тільки ті закони, які опираються на менталітет народу і що він погоджується з думкою, що Конституція має бути «пошита по тілу».

«Існуючі політичні еліти, ті сильні олігархічні угруповання ніколи не погодяться віддати комусь, тим більше людям, право домовитись чи передомовитись, перезавантажити, перезаснувати державу. Але з іншого боку весь історичний досвід виникнення нашої держави і крутих переломів історії – 1991, 2004, 2013 рік – показує, що українці дуже швидко в певні моменти приходять в такий рух, мільйони людей, що вони стихійно на засадах самоорганізації здатні домовлятися», - вважає Стецьків.

Нагадаємо, Знай.ua повідомляв, що Дробович прокоментував заяву ВР щодо Революції Гідності.

Раніше Андрусів заявив, що протести на Банковій – це індульгенція для обурених ситуацією людей.