В ефірі програми «Романенко. Бесіди» політичний і соціальний філософ Володимир Шимальський розповів про таке поняття в економіці, як проблема залежного шляху і про те, як воно впливає на розвиток різних країн світу і зазначив, що розвинені демократичні інститути - не запорука обов'язкового економічного зростання.

Він розповів про дослідження, яке аналізувало дані за 2 століття по валовому продукту на душу населення. Завдяки дослідженню виявилося, що країни мають дві траєкторії. Велика частина країн повзе уздовж, а інша частина набирає свою траєкторію і йде вгору. Це породило такий термін в економіці, як колія залежності.

«В економічному розвитку спостерігається, що за два століття відбувається цей ривок, завдяки абсолютно дивовижним і новим міркуванням і новим структурам, які починають функціонувати в цих країнах. 175 країн повзе, а 25 країн йдуть вгору, нібито вони переходять на нову космічну швидкість», - говорить експерт.

За його словами, виходить, що інститути, які створюються при капіталізмі, починаючи ще з 17 століття, в даному випадку особливо в середині минулого століття, настільки починають розвиватися в соціокультурному плані, в соціокультурній матриці створюють нові матриці, які дають економічний сплеск. Він каже, що раніше вважалося, що, якщо буде потужно розвинена демократична система, то неможливе відставання і економічна стагнація. Але виявилося, що це не зовсім так, наприклад, Китай зараз теж демонструє це зростання.

Популярні новини зараз
Летальність приблизно 52%: ВООЗ застеріг про спалах небезпечного вірусу Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Продасте за 8000 гривень: колекціонери влаштували полювання на особливі 5 копійок Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо
Показати ще

«Найдивовижніше, звичайно, що це зростання продемонструвала Японія після Другої світової війни, яка змінила все, змінила абсолютно свою соціокультурну матрицю», - каже Шимальський.

Він відзначив роботу під назвою «Хризантема і меч», яка створювалася спільно японо-американськими вченими під час війни. У ній ті базисні цінності дуже переглянуті. Філософ акцентує на тому, що в Японії було переглянуто навіть ставлення до імператора: він перестав бути сином Аматерасу, богині сонця, і визнав свою людську походження, що є дуже важливим.

«Вони недавно, в цьому столітті або в кінці минулого століття, дебатували між собою щодо питання про те, чи не відмовитися їм від ієрогліфів. Вони хочуть створити нову ідентичність, тому що це їх тримає в цій колії, при всьому при тому, як вони розвинені», - каже Шимальський.

Раніше Знай.ua повідомляв, що інформація високої якості буде доступна все меншій кількості людей.

Нагадаємо, Бортнік заявив, що економічна ситуація в країні залишається коматозному стабільною.