Можливі сценарії розвитку держав світу прокоментував у програмі «Романенко. Бесіди» політичний філософ Володимир Шимальський, а також пояснив, чому одні з них вже пережили неочікуваний прорив у економіці, а іншим це й не світити.

Передусім Шимальський відзначає, що в культурологічному плані важливим є створення переваг не лише для верхівки, але й для соціуму загалом. Він пояснює, що ця ідея взагалі прийшла з християнської релігії: рівність перед Господом абсолютно всіх людей. Тим не менш, не можна не згадати, що якраз-таки нерівність переважно прослідковується в історії минулих часів. «Ця християнська ідея проникає в політику, починає розвиватися і раптом еліта розуміє, що вона повинна підтягувати до себе не символічно, а реально підтягувати до себе простонароддя», - говорить експерт.

Шимальський пояснює, на основі теорії колії залежності будується три сценарії розвитку країни та взагалі всього світу.

Першу версію, характерну лише для певних держав, обґрунтовував Йозеф Шумпетер: у певний момент відбувається потужний розвиток в економічній та науково-технічній сферах. «Ці суспільства, які раптом отримали цей сплеск, вони отримали це в результаті якихось своїх доленосних, непередбачуваних абсолютно історичних моментів», - вважає політолог. Згідно з цією теорією, іншим країнам не доводиться розраховувати на подібний розвиток подій. «Це діагноз, інші хворіють хронічно, вони не в змозі піднятися і не піднімуться ніколи», - констатує Шимальський.

Популярні новини зараз
Monobank "заморожує" особисті кошти українців: хто може залишитися без копійки "Земля затремтить під ногами": ясновидець Герман побачив точний рік перемоги України Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого
Показати ще

Іншої думки дотримується Дуглас Норм: із цієї ситуації можна вийти. На підтвердження цього він наводить у приклад Великобританію та Іспанію, які ще в 16-17 століттях мали однаковий рівень розвитку, але протягом наступних двох століть Англія продовжувала займати надзвичайно високі позиції, а Іспанія зі своїм золотом з Нового Світу залишилася позаду. Причина цих змін – створення англійського парламенту на противагу іспанській казні, що дозволило використовувати ресурси раціональніше.

Нагадаємо, Шимальський пояснив, чому у певних країнах відбувся економічний ривок.

Раніше Знай.uа повідомляв про те, що Єрмолаєв розповів про політичну складову торгівлі газом.