Про те, що відбувається між Ігорем Коломойським і США, розповів у своєму блозі політолог Руслан Бортнік, а також висловив свою думку щодо мотиву американців вводити санкції проти бізнесмена.

Як відомо, державний департамент США ввів санкції проти Ігоря Коломойського та його сім’ї. Заборона поки що стосується лише можливості перебування у США, тобто йдеться про відкликання візи. Тим не менш, Бортнік вбачає у цій нібито прозорій історії дещо більше. Він також нагадує про складні стосунки бізнесмена із США, зокрема з їхнім правосуддям та політичною елітою.

«Йде боротьба позовів в американських судах», - розповідає експерт. Так, відбуваються спроби націоналізації активів Коломойського, що знаходяться у США, зокрема йдеться про нерухомість, куплену на гроші вкладників, які той незаконно вивів із “ПриватБанку”. З іншого боку – вже сам Коломойський подав у суд із вимогою виплати компенсації з боку США у розмірі 30 мільйонів доларів за недотримання конвенції захисту прав інвесторів.

Бортнік каже, що надії Коломойського використати старі домовленості, які той точно плекав, не справдилися. Натомість адміністрація демократів США відкрито сигналізує Україні про відсутність приязні до бізнесмена.

«У цій боротьбі за “ПриватБанк” Коломойський вийшов за певні рамки, атакуючи антикорупційну структуру західних партнерів, НАБУ, САП, ВАСУ, атакуючи позиції МВФ і західних кредиторів, які підтримали націоналізацію “ПриватБанка”», - коментує експерт помилки бізнесмена. Тим не менш, сам Коломойський не визнає своєї провини, хоч і світ вважає його відповідальним за підривання західної інфраструктури в політиці та економіці України. Підсумком цього невдалого політичного маневру, каже Бортнік, стали руйнування всіх міжнародних домовленостей із бізнесменом.

Популярні новини зараз
Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone "Всі будуть начальниками": адвокат розповів, як в Україні змінили правила вручення повісток Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо З 1 травня доведеться виживати без допомоги: кому перестануть виплачувати субсидію
Показати ще

На думку політолога, санкції США проти Коломойського мають обмежений характер: замість заборони перебування на території США можна було би заблокувати його активи у всьому світі, а також подати в міжнародний розшук та почати переслідування його оточення. Але Бортнік здогадується, що боротися із Коломойським у США збираються своїми силами – судами, прокуратурою та Міністерством юстиції.

З іншого боку, він нагадує про поширену серед західних демократів думку, що саме Коломойський стоїть за Зеленським. З такої позиції санкції США отримують інше забарвлення. «Оголошуючи ці санкції, вони таким чином тестують самого Зеленського, наскільки він вільний від Коломойського», - підсумовує експерт.

Нагадаємо, Бізяєв розповів, як технічні розробки США модернізували тракторні заводи СРСР.

Раніше Знай.uа повідомляв про те, що, на думку Якубіна, США займають фігуру мовчання.