Журналістка Катерина Котенкова в програмі «Суть подій» для каналу Знай.ua розповіла про демографічну кризу в Україні і пояснила, чому це прямий шлях до стагнації національної економіки.

«Є речі страшніші коронавірусу. Це вимирання українців, населення нашої країни скорочується. Це не секрет. Хтось каже, що нас 40 мільйонів, а хтось каже, що 30. Кому вірити, не знаєш. Нормальної статистики немає. Плюс до всього нестача грошей - це теж страшніше коронавірусу. Економіка нікудишня. І ці дві проблеми потрібно вирішувати», - каже Котенкова.

Вона розповіла, що всього за 10 років народжуваність в Україні знизилася на 40%. У 2020 році в Україні зафіксовано найнижчу народжуваність за останні 10 років. Вона склала 293 457 чоловік, тоді як смертність досягла 616 835 осіб. За даними Держстату на 1 грудня 2020 року населення України становило 41 млн 630 тисяч осіб.

«Але знову повторюся, не знаю скільки нас насправді. Добре, якщо 41 мільйон. Зниження населення в країні справляє прямий негативний вплив на економіку. Менше дітей - менше людей, а значить – менший попит на місцеву продукцію, менше створюваного для економіки продукту, менше споживання ... менша економіка. І відсутність демографічної політики - прямий шлях до економічної стагнації, незважаючи на заяви про стратегії-2030 і гучні політичні гасла», - заявила Котенкова.

Журналістка зазначила, що, як пише співзасновник і директор економічних програм Ukrainian Institute for the Future Анатолій Амелін, в середньому сім'я витрачає на виховання дитини до 18 років майже $ 80 тис. (В регіонах менше, в Києві - більше). Це дані фокус-груп, проведених UIF, а офіційна статистика в рази менше. Держава додатково витрачає на дошкільну, шкільну та вищу освіту (в середньому) ще близько $ 20 тис.

Популярні новини зараз
Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи Один день – 1 гривня: "Київстар" підказав як користуватися послугами майже задарма Звертайте увагу на серійний номер: які гривневі банкноти можна продати за нечувані суми Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

«Падіння народжуваності на 40% з 500 тис. В рік до 293 тис. знижує потенційний внесок в економіку наступних 10 років на $ 9-11 млрд (це не створений внутрішній попит, а значить і продукт). Через 20 років, це з урахуванням смертності - мінус 10 млн чоловік або - $ 30 млрд недоотриманого ВВП в 2030 році», - розповіла Котенкова.

Журналістка зазначає, що вже до 2050 року майже 1/3 населення в Україні буде старше 60 років. Відповідною буде і продуктивність праці, і структура доходів, і специфіка попиту.

«Внутрішній попит на товари і послуги - основний стимул економічного зростання в Україні, а скорочення споживчих витрат неминуче призводить до скорочення виробництва товарів і послуг», - заявила Котенкова.

Раніше Знай.ua повідомляв, що Котенкова розповіла про можливі пенсійні нововведення.

Нагадаємо, Левченко розповів про негативні зміни в житті кримчан після анексії.