Політолог Руслан Бізяєв у своєму блозі окреслив шляхи розвитку фашистських ідей у Великобританії. Зокрема він звернув увагу на англійське походження нацистського звертання «mein führer», яке до 30-х років використовували в Об’єднаному Королівстві навіть активніше, аніж у самій Німеччині.

Експерт принагідно згадує слова англійця А. К. Честернона про те, що британська національна традиція у своїй основі має фашистські ідеї. Цієї ідеології чи не найбільше притримувалися чиновники та офіцери колоній, які протягом англо-бурської війни створювали перші в новітній історії концтабори. У цьому ж контексті, розповідає Бізяєв, діяв «Загублений легіон», чиї наміри передбачали поширити владу імперії на решту світу, звісно, нецивілізованого.

«Прообраз майбутніх військ СС прославляв Р. Кіплінг, який писав, що в легіоні могли служити “тільки люди з серцями вікінгів”», - розповідає він.

У цьому середовищі діяло правило «свобода - це привілей нації панів». Жителі Африки, Індії, тубільці Америки, Австралії та Нової Зеландії, як відомо, вважалися в Англії нижчими за статусом. Але, звертає увагу Бізяєв, ще до них такого ж приниження зазнали кельти з боку англосаксів, коли ті прийшли з європейського континенту на Британські острови.

Популярні новини зараз
Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні "Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Олена Зеленська здивувала українців своїми ногами, але пояснила, чому так сталося
Показати ще

Цікаво, що вищезгаданий принцип толерувала не лише британська еліта, але й загалом все населення Великобританії аж до найнижчих своїх верств: вони – вища раса на фоні всіляких там індусів та ірландців. Можна згадати й відомого у своєму часі письменника Чарльза Кінслі, який зазнав переслідувань в Ірландії.

«Нокс вимагав виключити з числа європейських народів кельтів і росіян, оскільки кельтська і російська нації, зневажають працю і порядок, стоять на нижчому щаблі людського розвитку», - каже експерт.

Політолог розповідає про походження популярного у Третьому Рейху звертання «mein führer». Так, його прототипом було англійське «my leader», що використовувалося у розмові до старших в середовищі скаутів. Бізяєв звертає увагу й на те, що його вживання до 30-х років у Великобританії значно частотніше, аніж у Німеччині.

З огляду на фашистські ідеї в основі британської традиції зрозумілим стає й те, що англійці гірше поводилися протягом Другої світової з інтернованими іноземцями та жертвами фашизму, ніж із власними представниками цієї ідеології. «Оскільки останні вважалися патріотами Великобританії, в той час як перші - зрадниками своєї країни», - пояснює політолог.

Нагадаємо, Бізяєв розповів про головного ідейного наставника Гітлера.

Раніше Знай.uа повідомляв про те, що радянські інженери не вилазили з американських військових заводів.