Київській каналізації 127 років, але на деяких ділянках досі працюють колектори 19-го сторіччя. Колектори постійно засмічуються, а під час інтенсивних дощів – переповнюються і не можуть вмістити всієї води. Про це розповів Кирило Степанець, краєзнавець, києвознавець, дігер в програмі "in Kyiv" на Youtube.

Ведуча поставила питання дігеру Кирилу Степанцю, що вдавалось бачити в колекторах, чого там не має бути, чим саме вони забиті, на що так часто скаржаться комунальники?

«В колекторах є все що завгодно: від фрагментів автівок до холодильників «Донбас». В деяких колекторах можна знайти старовинні монети, прикраси, предмети старовини. Ці колектори в деяких місцях проходять під старими ринками, «базарами». Вони насправді частково забиті, наприклад колектор, де знайшли мертвих безхатченків, забитий наполовину сміттям», - відповів києвознавець.

Степанець розповів, що кожного року відповідні організації якісь кошти засвоюють для чистки колекторів, як правило вони 20 метрів почистили, далі гроші закінчились. А що відбуваєтсья всередині? Уявіть колектор завширшки 16 метрів і 4 метри в висоту, а вода тече в спеціальній канаві. Він облаштований таким чином, щоб в суху погоду можна було на велосипеді або машині заїхати з одно краю і виїхати з іншого, але через те що він забитий сміттям наполовину вода виходить і затоплює береги колектора.

Популярні новини зараз
Тарологиня розповіла, чи впораємося ми із російськими "Цирконами" Боргів не обібратися, якщо забудете про це: українцям нагадали про важливу процедуру Замість відключення – щоденна пеня: комунальники попередили боржників Олена Зеленська здивувала українців своїми ногами, але пояснила, чому так сталося
Показати ще

Ведуча поставила ще одне питання Кирилу Степанцю, чому колектори збудовані не завжди логічно?

«Колектори будувались в різні часи, різними системами, різними урядами, десь може бути діаметр труби 50 см, десь через крок метрова труба. Відповідно до законів фізики, чим більша площа водозбору, тим більше має бути розмір колектору в місці, де він закінчується. Тобто на витоку має бути труба 50 см, в гирлі 5 метрів, води стає дедалі більше - цей потік збирається і наростає як сніжна лавина, а потім їй не вистачає місця і вона починає фонтанувати на поверхню», - розповів києвознавець.

Степанець резюмував, що насправді проблема Києва навіть не в колекторах і не в тому, що вони зношені чи забиті. Проблема Києва полягає в його рельєфі, це фактично гірське місто, тут перепад рельєфу від сотні до нуля метрів на кожному кроці і вода нерівномірно стікає зверху вниз, через це проблема підтоплення буде існувати завжди.

Нагадаємо, Знай.ua повідомляв зі слів архітекторки Чорної, як має відбуватися добудова балкону на законному рівні.

Також раніше архітектор Бурлака розповів, про підстави для будівництва химерних балконів.