Колишній розвідник Віктор Суворов каже, що напад Німеччини на СРСР був превентивним. Гітлер на місяць – два випередив Сталіна, який готувався напасти першим. Про це в межах циклу програм “Розмови з батьком” ведучий, журналіст Євген Рибчинський спілкується з Героєм України Юрієм Рибчинським. Тема розмови – Друга світова війна: передумови, реалії, наслідки.

Далі пряма мова.

Юрій Рибчинський: З моєї точки зору, це неможливо. Сталін, на відміну від Гітлера, не був людиною, яка приймає рішення, не прорахувавши його на багато ходів. Він був злодій, але не залежав від настроїв. Він не міг у 1941-му році напасти. Ми можемо аргументувати це тим, що Радянський Союз отримав нищівну поразку у війні зі слабкою Фінляндією ще до нападу Німеччини.

Після того Сталін отримав дуже важливий урок. Радянський Союз був викинутий із Ліги націй. Всі країни світу засудили цю війну. Сталін розумів, що якщо він почне війну першим, то нападником буде він, і навколо Радянського Союзу буде коаліція.

Євген Рибчинський уточнює: Фінляндія відійшла до Радянського Союзу як регіон впливу саме СРСР разом із Латвією, Литвою і Естонією за пактом Молотова-Ріббентропа (підписаного 23 серпня ‎1939 року – Ред.). Вони не хотіли здаватися, не здалися, і Сталін поклав півмільйона людей, і нічого не добились.

Популярні новини зараз
Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Німеччина вводить суворі обмеження: як це вплине на українців Це має робити кожен, хто має смартфон: чохол і скло на екран не захистять
Показати ще

Юрій Рибчинськи:. За документами цього пакту Гітлер дозволяв Радянському Союзу забрати Фінляндію, частину Румунії. Але Буковини не було. Це була самодіяльність Сталіна, і це дуже не сподобалося Гітлеру. Але не в цьому справа. Сталін добре розумів, що напасти першим на Гітлера йому не вигідно.

Підписавши Пакт, Гітлер не довіряв Сталіну – він боявся його, і так само Сталін – Гітлера. Тоді довірені особи-інформатори, які працювали і на того, і на іншого, були і в стані Сталіна, і в стані Гітлера (особливо серед військових). Сталін знав, що шість разів Гітлер ставив перед генералітетом Німеччини питання про війну з Радянським Союзом. Шість разів німецькі генерали відмовлялися, аргументуючи тим, що з періоду Першої світової війни в Німеччині не виросли нові талановиті полководці – на відміну від Радянського Союзу.

Сталін все це знав. Гітлер знав, що у Сталіна було на сніданок і на обід. І Сталін знав, чим снідає і вечеряє Гітлер. Вони один за одним дуже пильно слідкували. Тобто Сталін дуже багато знав про Гітлера і Гітлер, відповідно, так само про Сталіна.

Нагадаємо, Бізяєв розповів, як Німеччина оголосила війну Польщі.

Раніше Знай.uа повідомляв про те, що немає жодної основної доктрини нацизму, якої не було б у Карлайля, - Бізяєв.

Також незламна воля полонених Сталіним українок стала уроком для всього світу: мучилися в бараках і вишивали крізь сльози.