Чи може вакцина від COVID-19 вбивати, розповіла у програмі «Що далі» на каналі «Знай24» Катерина Амосова, професор, кардіолог і доктор медичних наук.

Страх людей перед щепленням зараз в Україні, стверджує гостя програми, беззаперечний факт. Мовляв, вакцина може вбивати і на це є вже маса прикладів. Тим не менш, Амосова пропонує розглянути це питання з позиції тверезого розуму та науки. Так чи інакше, але смерть з найрізноманітніших причин, часом випадкових, стається у світі щодня. «Те, що людина вмирає після вакцинації, абсолютно не свідчить про наявність причинно-наслідкового зв’язку», - зазначає вона.

Як відомо, в Україні вже зафіксовано два випадки смерті після щеплення від коронавірусу. Оцінюючи цю ситуацію, Амосова все ж таки не бачить достатньо аргументів на те, що причиною смерті стала вакцина. У цьому питанні вона, отже, встає на бік влади.

Доктор наук звертає увагу, що вакцина справді має побічні ефекти, але найбільш відомого з них, алергії, не було в померлих. Анафілактичний же шок виникає переважно через пів години, у деяких випадках – за добу, але це все одно не підходить під вище згадані ситуації. Натомість інсульт, що трапився через кілька діб, та смерть через півтори доби із вакциною не пов’язані.

Популярні новини зараз
Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" Один день – 1 гривня: "Київстар" підказав як користуватися послугами майже задарма Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати
Показати ще

Ще одним поширеним ускладненням після щеплення є зниження рівня імунітету вакцинованого. У цьому разі найбільша небезпека чекає на людей з імунодефіцитом, наприклад, онкохворих пацієнтів, що проходять зараз терапію. «Незважаючи на це, саме цим пацієнтам вкрай необхідно робити щеплення», - переконана вона і додає, що це забезпечить їм хоч якийсь захист від інфекції.

Нагадаємо, Загородній розповів, чому Індія перестала експортувати вакцину в Україну.

Раніше Знай.uа повідомляв про те, що Амосова розповіла, коли потрібно щеплюватися від COVID-19.