Китай швидко розвивається у плані передових технологій, зокрема, йдеться про 5G. З іншого боку, зріє конфлікт у технологічному плані між Китаєм та Західним світом, причиною якого став обмін та передача інформації. Своє слово у плані розвитку говорить й Індія, проблеми Китаю з якою зростають та обіцяють бути серйознішими, аніж зі Сполученими Штатами.

Про все це повідомив у програмі «Романенко. Бесіди» китаєзнавець Дмитро Єфремов.

Говорячи про боротьбу світових держав за впровадження 5G, Єфремов вважає за потрібне передусім взагалі пояснити, що ця технологія передбачає. «В основі цього 5G лежать нові інтернет-протоколи, на підставі яких буде проводитися обмін цими даними», - каже він. У боротьбі за першість йдеться про контроль не змісту, а швидкості трафіку. Відповідно, переможець у цій гонці і встановить технологічні стандарти та норми.

Експерт припускає, що все це буде пов’язано з Китаєм, а відтак варто очікувати і перерозподілу сфер впливу цієї держави у світовій економіці. Якщо в галузі торгівлі це все помітно, то на черзі й інші – галузі інформаційно-телекомунікаційних технологій та логістики.

Популярні новини зараз
Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня Звертайте увагу на серійний номер: які гривневі банкноти можна продати за нечувані суми Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

Романенко зі свого боку підняв питання китайсько-індійських відносин, всередині яких зріє серйозне загострення. В принципі у плани світових держав входить розрив зв’язку Китаю з рештою світу, але в разі перекинення комунікації на сухопутний коридор значно знизяться витрати.

«Китай це чітко розуміє і диверсифікує цей шлях», - підхоплює тему китаєзнавець. Він також додає, що йдеться і про шлях в Індійський океан, а там доставка йде через Пакистан, а коридори – до Бірми та Індокитаю. Щодо ініціативи на морських шляхах, то Китай звертається і до південноамериканських країн. На думку Єфремова, це момент дуже показовий: ми бачимо, як порядкує Китай на міжнародній арені, як втручається в глобалізацію та як сам ставить себе в центр усіх процесів.

Експерт пояснює такі дії з боку Китаю тим, що для нього потужність в економічному плані надзвичайно важлива, адже саме на цьому тримається теперішня модель керування державою. «Зростання доходів населення робить легітимним беззмінне перебування при владі представників комуністичної партії Китаю», - пояснює він.

Нагадаємо, Єфремов розповів про китайський проєкт «Один пояс - один шлях».

Раніше Знай.uа повідомляв про те, що Амелін прослідковує рух до колапсу економічної системи України.