У своєму блозі політолог Руслан Бізяєв розповів про морські битви Другої світової війни і про роль підводних човнів у стратегії Німеччини.

Він розповів, що в ніч з 13 на 14 жовтня 1939 року німецький підводний човен U-47 капітан-лейтенанта Гюнтера Прина проник на рейд британської військово-морської бази Скапа-Флоу. О 00:58 і 01:23 14 жовтня човен дав два торпедних залпи по лінкора «Ройал Оук» і благополучно покинув базу. Від отриманих влучень лінкор вибухнув і через 30 хвилин затонув. Загинуло 24 офіцера і 809 матросів.

«Королівський Дуб» звалився, не без єхидства і зловтіхи писав в ті дні рупор Рейху «Фелькишер Беобахтер». Британії була нанесена гучний ляпас. Але це був тільки початок. До кінця 1939 німецькі підводні човни потопили 222 британських торгових корабля», - каже Бізяєв.

Він зазначив, що в наступному, 1940 році німці втопили вже більш, ніж 1056 торгових кораблів. Це майже по три корабля на добу. Без прохідних і вихідних. Як з гіркотою відзначав військово-морський аташе Британії в СРСР Кептен М.Кесуел, за перші шість місяців 1941 вони втратили 760 торгових суден, потопивши всього 12 підводних човнів.

Популярні новини зараз
ПриватБанк попередив українців про важливе оновлення: що змінилося Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків
Показати ще

«Треба сказати, що ставку на підводні човни Німеччина зробила не від хорошого життя. Ресурси країни і дефіцит часу просто не дозволяли Німеччині будувати потужний надводний флот. Згідно з планом «Z» потужний надводний флот Німеччина могла мати не раніше 1948 року. Фактично ж 3 вересня 1939 року вдалось ввести в дію два лінкори, 4 важких і 4 легких крейсера, і жодного авіаносця», - розповів політолог.

За його словами, такими кволими силами кидати виклик Гранд-Фліту, який тільки в водах метрополії мав подвійну перевагу, було самогубством. Таким чином розтрощити Британію за допомогою висадки на Острів було нереально.

«Стратегія розтрощення не працювала. Залишалася стратегія задушення. А ось вона працювала чудово», - заявив Бізяєв.

Нагадаємо, Бізяєв розповів про фашистські ідеї в основі британської традиції.

Раніше Знай.ua повідомляв, що Юрій Рибчинський і його син обговорили деталі і нюанси передумов Другої світової війни.