Політолог Тарас Загородній заявив, що законопроєкт про велику приватизацію, ухвалений депутатами ВР в першому читанні, не буде вигідний Україні. У своєму блозі «Тарас Загородній говорить» він також назвав аргументи на користь того, аби залишити природні монополії державі.

На думку політолога, із приватизацією поспішати не варто, краще звернути увагу на специфіку вільного ринку: це відсутність погляду у перспективу. «Приватний інвестор націлений на швидке отримання прибутку і як можна більшого», - пояснює він.

Аби не бути голослівним, Загородній нагадує про випадки невдалої приватизації. Зокрема, одним із таких прикладів є залізниця у Великобританії в 1990-х роках. Так, довгострокові інвестиції скоротили, а чисельність пасажирських поїздів – зменшили з огляду на їхню неприбутковість. Насправді тоді відбувалося багато аварій. Інвестор же зі свого боку почав вимагати в уряду дотації. Щодо цього політолог обурюється, адже вони проходили за такими ж самими податковими пільгами.

Маючи такий яскравий приклад недоцільності приватизації, Загородній ставить слушне питання про доречність приватизації Укрзалізниці. Він також нагадує, що Укрзалізниця має стратегічне значення, адже її перевезення стосуються війська. Окрім цього, існує небезпека перебування у наглядовій раді когось із Російської Федерації, а така людина не втратить можливості доповісти важливу інформацію туди, куди треба.

«Тому я вважаю, що приватизація, особливо під час кризи, є відвертим злочином», - переконаний політолог.

Популярні новини зараз
3 хвилини – правда чи міф? За скільки ракета "Циркон" може дістатися українських міст Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Українцям готують тарифний удар після опалювального сезону
Показати ще

Принагідно він згадує і невтішні результати приватизації Нафтогазу, природної монополії. Так, поведінку компанії Загородній називає зловживанням: це оподаткування всіх українців та безконтрольний продаж газу за своїми цінами. Його позиція щодо приватизації природних монополій чітка – це злочин. «Вони повинні знаходитися в державних руках», - каже політолог та додає, що держава насправді вже й не такий поганий власник.

Загородній розповідає також про стан справ закордоном: у всьому розвиненому світі державна присутність у різних галузях висока, а податкові пільги – це прекрасна можливість дати довгостроковим проєктам вийти на новий рівень розвитку. Наприклад, бізнес Ілона Маска фінансують Сполучені Штати, тому що з цього буде користь і всім американцям. Політолог пояснює, як це працює: навколо одного бізнесу виникатимуть нові, суміжні за галуззю, тобто й одне робоче місце забезпечуватиме ще кілька.

Нагадаємо, Загородній прокоментував «ліві» рішення президента та гасло «Надра – народу!».

Раніше Знай.uа повідомляв про те, які проблеми переживає «Мотор Січ» та чи допоможе йому націоналізація.