Про пенсійну «зачистку» всередині держави розповіла у програмі «Суть подій» для каналу Знай.ua журналістка Катерина Котенкова, а також повідомила, що пенсія становить 30% від колишньої заробітної плати максимум, але в майбутньому цей відсоток зменшиться в рази.

Журналістка повідомляє про тенденцію зменшення суми пенсійних виплат в Україні щороку. Зокрема, зараз пенсія становить не більше 30% від колишньої заробітної плати. «Вже через два-три десятиліття виплати становитимуть не більше 18-20%», - попереджає вона. На підтвердження такого сценарію Міністерство соцiальної політики України оприлюднило відповідну інфографіку, яка чітко показує динаміку зміни пенсійних виплат у різних вікових групах. Тим не менш, у міністерстві вважають такий розвиток подій ще навіть доволі позитивним, отже, може бути й гірше.

Сама ж Котенкова вважає, що зниження теперішніх пенсій – це вже крайній крок. Водночас вона відзначає поступове зниження коефіцієнту заміщення, тобто відсоткового співвідношення пенсійної виплати до зарплати.

Вона також наводить слова народного депутата Третьякової про те, що пенсії українців, чий вік перевалив за 75 років, дуже низькі, коефіцієнт заміщення – до 15%. «А між тим, взяті Україною міжнародні зобов'язання передбачають, що пенсія не може бути нижчою за 40% зарплати», - нагадує журналістка.

Популярні новини зараз
"Більше не платимо...": українці повелися на жорсткий обман щодо доставки газу Деяким пенсіонерам виплатять гроші за старі "недоліки" Українці почнуть отримувати сонячні панелі: кому пощастить не боятися відключень Українських пенсіонерів звільнили від земельного податку, дали знижку на ЖКП: хто у списку
Показати ще

Сучасний стан справ та невтішні перспективи з пенсіями, вважає Котенкова, говорять лише про одне – про неспроможність Пенсійного фонду. Водночас свою роль грає також і демографічна ситуація в країні: якщо зараз 13 млн робочого населення забезпечують 11,1 млн пенсіонерів, то вже через 30 років ситуація зміниться так, що пенсіонерів буде більше за тих, хто може працювати.

У цій ситуації навіть виведення бізнесу з тіні не розв’яже проблему повністю. А відтак Міністерство соцiальної політики України бачить вихід лише у зміні пенсійної системи: чим скоріш планується ввести накопичувальні пенсії. Та сама журналістка вважає, що втілити цей план не так просто, є свої перешкоди, окрім того, немає гарантій, що він дійсно спрацює.

Нагадаємо, Котенкова пояснила, як працюють ринки житлових і комунальних послуг і що є їх запорукою якості.

Раніше Знай.uа повідомляв про те, які комунальні борги накопичилися в українців.