У 2008 році США активно допомагали Україні з ідеєю просування в НАТО і набуття ПДЧ - Плану дій щодо членства в НАТО. На жаль, на той момент Джордж Буш виглядав як «кульгава качка». Після виборів в США до влади повинні були прийти демократи. Про це розповів Кость Бондаренко, український політолог і історик в програмі українського політолога Руслана Бізяєва «Культ особистості» на Youtube.

Бондаренко розповів, що в листопаді 2008 року в США відбулися президентські вибори, на яких республіканцям не світило взагалі нічого. Повинні були прийти до влади демократи, відповідно в Європі зайняли вичікувальну позицію. У той же час Німеччина і Франція були істотно залежні від енергоносіїв з РФ.

«Ангела Меркель зовсім не хотіла сваритися з Путіним. Позиція Німеччини та інших європейських держав, яка пішла в розріз з позицією США, призвела до того, що під час саміту в Бухаресті Україна не отримала ПДЧ (План дій щодо членства в НАТО, - ред.), заблокували питання про ПДЧ Німеччина і Франція. Відповідно стало зрозуміло, що немає єдиної позиції в самому північноатлантичному блоці», - сказав політолог.

Бондаренко пояснив, що члени НАТО, які повинні виступати як єдине ціле, не мали консенсусу з приводу України, Грузії і взагалі з приводу інших колишніх пострадянських країн, не рахуючи країн Балтії. Для України це була серйозна зовнішньополітична поразка. Як би її потім не намагалися замаскувати, як би не говорили про те, що це питання просто перенесли, що насправді не все так однозначно.

Популярні новини зараз
Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Астролог назвав точну дату закінчення війни – надії на 2024 рік були марними Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Оля Полякова дізналася, що вагітна після розлучення: як насправді з'явився Буряковський
Показати ще

«Починаючи з 2008 року Україні більше не пропонувався статус ПДЧ, а це перший крок до набуття членства в НАТО. Саме в той час тема НАТО почала звучати як політична основа для тих чи інших політичних доктрин в Україні. Наш політикум і суспільство розділилися навколо питання членства в НАТО», - резюмував політолог.

Нагадуємо, Знай.ua повідомляв зі слів Бондаренко, як і чому виборці Ющенка перейшли до Тимошенко.

Також раніше, Знай.ua писав про те, що для Заходу було важливо, щоб Україна була прогнозованою.