За яких умов працює податкова амністія, тобто які доходи можна й не легалізувати, повідомив у своєму блозі «Чесний погляд на економіку» економіст Олексій Кущ, а також розповів, як це може посприяти розвитку тіньового бізнесу.

Експерт розповідає, яких коштів зараз немає в системі легалізації. Передусім йдеться про валютну готівку, яка буквально знаходиться в людей на руках. «По суті, ці гроші поставили як поза законом», - зазначає він. Кошти, що надходять у системи банків, також не підпадають під легалізацію, тому що ідентифікацією клієнта займається сам банк, а також вивченням його доходів, їхніх джерел та іншим.

Від легалізації звільняється, розповідає Кущ, також капітал чиновників та майно на суму до 400 тисяч гривень за умови, що вони подавали електронні декларації. Окрім цього, у списку звільнених від легалізації є ще низка об‘єктів. Це квартири та будинки, чия площа не перебільшує 120 і 240 кв. м. відповідно, в іншому разі потрібно вказувати джерела коштів та підтверджувати сплату податків або ж доведеться сплатити податок на легалізацію. Друга квартира та будинок опиняються під податками, а також авто та мотоцикл, якщо об’єм циліндра перевищує 3000 та 800 кубічних сантиметрів відповідно.

«Крім того, дозволяють не проводити легалізацію джерел доходу для покупки яхти, літака, катера, вертольота - якраз те, що в основному користується попитом у простих людей. Це такий ніби гумор», - іронізує Кущ.

На думку економіста, цей законопроєкт має суттєві недоліки. По-перше, це зниження фільтру легалізації, по-друге, досі не ліквідований тіньовий бізнес. Аби пояснити безрезультатність проведення будь-якої легалізації при існуванні тіньової економіки, Кущ вдається до порівнянь. Це, мовляв, те саме, що, не вилікувавши папілому, видаляти з тіла її наслідки. Так, легалізацію можна провести, але, оскільки тіньова економіка далі існуватиме, то за кілька років кількість тіньових коштів зросте так, що здасться, ніби легалізації капіталу й не було. А відтак доведеться знову і знову повторювати цей процес.

Популярні новини зараз
Готуйте гаманці: скільки доведеться платити за електрику та газ з 1 травня Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо Дешевше, ніж чашка кави: Vodafone запустив пільговий тариф, але не все так радісно Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей
Показати ще

Нагадаємо, Чаплига розповів про особливості держоблігацій.

Раніше Знай.uа повідомляв про те, що Гаврилечко вважає податкову амністію частиною інструментарію з підвищення податкової дисципліни.