Якими є умови тендерів у Європейському союзі? Чи можуть українські компанії вийти на цей ринок завдяки публічним закупівлям?

На ці питання відповів Дмитро Олійник, голова Ради Федерації роботодавців України у програмі Тараса Загороднього «Знай наших».

Олійник розповідає, що тих, хто виступав проти приєднання України до публічних закупівель, було багато насправді. Тим не менш, звучали гарні обіцянки. Зокрема, Максим Нефьодов, ексзасупник міністра економічного розвитку і торгівлі України, зазначав, що приєднання до цієї системи дозволить Україні вийти на європейський ринок, дасть їй і споживачів, і кошти. Але підприємці, відзначає Олійник, розуміли марність таких сподівань.

Він пояснює, що законодавство Європейського союзу має свої обмеження. «Звичайно, вони свої ринки захищають», - каже він та додає, що за весь цей час досі не виграно жодного тендеру в цій системі. Принагідно експерт згадує про експеримент, який провели в Німеччині. Так, текстильна компанія хотіла виграти тендер баварського підрозділу Deutsche Bahn, але за певний час уряд почав вимагати від учасників довідки на наявність робочих місць у Німеччині. Інакше вони не допускаються до участі.

Популярні новини зараз
Комунальники встановлюють нові тарифи з 1 травня: кому приготуватися до подорожчання Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня
Показати ще

До цієї позиції Олійник ставиться надзвичайно позитивно, він вважає, що так і повинна діяти держава. «Я особисто є одним з розробників законопроекту щодо локалізації», - додає він.

Нагадаємо, Кущ пояснив, чому зараз в Україні не може бути інфляції.

Раніше Знай.uа повідомляв про те, що Котенкова розповіла про зміни тарифів на електроенергію.