Коли відкриється ринок землі, на нього будуть допущені в першу чергу фізичні особи, але найближчим часом можуть ухвалити законодавчі зміни для того, щоб юридичні особи зайшли на цей ринок першими. Про це розповів експерт і економіст Олексій Кущ у своєму блозі «Чесний погляд на економіку» на YouTube.

«Проте навіть з урахуванням того, що це будуть тільки фізичні особи, з'являться всілякі схеми, коли за допомогою фізичних осіб земля буде перерозподілятися на користь кінцевих бенефіціарів, які будуть займатися концентрацією наших земель у своїх руках», - розповів економіст.

Кущ сказав, що західні інвестиційні фонди за допомогою сірих осіб будуть займатися скупкою українського чорнозему. Тим більше, що іноземні банки відразу після лібералізації ринку землі отримують можливість видавати кредити під заставу земельних ділянок.

«Відповідно, вони можуть їх забирати потім, якщо кредит не погашений, собі у власність. Теоретично, через якийсь час вони повинні цю землю продати, але ми розуміємо, що реальних механізмів змусити їх це зробити у нинішньої влади немає. Причому відсутність регулювальних механізмів було спеціально закладено в законодавстві щодо земельної реформи», - підкреслив економіст.

Кущ розповів, що все зроблено так, щоб не було захисних механізмів. Всі знають принцип роботи ломбардів, коли ти здаєш річ і береш за неї нібито кредит на деякий час, але всі прекрасно розуміють, що за цією річчю ти вже не прийдеш. Але все оформляється як короткостроковий кредит.

Популярні новини зараз
Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

«Точно такі ж земельні ломбарди з'являться в Україні на базі іноземних банків. Вони будуть видавати свідомо неповоротні кредити під заставу землі, маскуючи таким чином покупку цієї землі і їх власників. Маскуючи під кредитування, якого насправді не буде, вони просто через заставні схеми будуть забирати цю землю собі», - резюмував економіст.

Нагадуємо, Знай.ua повідомляв, що центральний банк не може самостійно боротися з інфляцією пропозиції.

Також раніше Кущ розповідав про механізми появи тіньової економіки.