Народжені в СРСР. Держава, побудована в'язнями. Що ці люди можуть зробити для майбутнього України? Про це розмовляють у наступній передачі з циклу «Десять розмов із батьком» журналіст Євген Рибчинський та Герой України Юрій Рибчинський.

«Я б почав з того, як була створена держава, яку ми називаємо СРСР і в якій ми народилися, який тип цієї держави і що залишилося в нас після того, як її не стало. Бо з моменту, як у 1991 році проголосили, що Радянського Союзу не існує, він залишився в кожному, хто народився в СРСР», - каже Герой України.

Шукаючи відповідь за запитання, чому так сталося, він робить висновок:

«Цю державу створили люди, які всю свою молодість провели в тюрмах. Вони була зеками Російської імперії, політв’язнями. І Ленін, і Сталін – він шість разів тікав із різних ув’язнень. Ще в ранній юності хлопчиком він потрапив до тюрми, на волю виходив ненадовго, щоб займатися теж кримінальними справами: грабіжництвом, нападами тощо», - розповідає Юрій Рибчинський.

Уявлення цих людей множились на ідеї, які з’явилися задовго до 1917 року, дякуючи Карлу Марксу і Фрідріху Енгельсу. Вийшов такий конгломерат ідей, які і лягли в основу створення держави. Побудували будинок, який був дуже схожий на тюрму.

Популярні новини зараз
Вистачить на продукти й навіть комуналку: ПриватБанк нарахує клієнтам по 2500 грн кешбеку Подивися уважно у трудову книжку: через ці "записи" українці залишаються без пенсії Потрібно бути готовими: що буде з курсом долара до літа Вам знадобиться магніт: перевірте монети в гаманці – деякі можуть принести 35 000 гривень
Показати ще

«Тим більше що в цій тюрмі існувала ще більше тюрма, яку ми називаємо ГУЛАГАми. Але це не означало, що люди, які не сиділи в ГУЛАГу, в Карелії, Мордовії чи де-інде, що вони були на волі. Ці люди, яких потім почали називати більшовиками – це теж ув’язнені, невільні люди», - каже гість програми.

У новій країні з самого початку були зруйновані два інститути: віра в Бога, країна стала атеїстичною, і приватна власність, на якій існувало людство. У Радянському Союзі почалося створення «хомо совєтікус».

«За 70 років існування цієї держави більшість людей не мали змоги виїхати за «залізну завісу» та іншого життя не знали. Поступово ми всі, більшою чи меншою мірою, були «хомо совєтікус», - констатує Юрій Рибчинський.

Нагадаємо, Рибчинський розповів, у якому напрямку Україні розвиватися після 30-ти коротких років незалежності.

Також Андрій Білецький розповів, чи збирається Росія наступати.

Раніше Знай.uа повідомляв про те, як у США виходили із кризи.