Події, через які Австрія вступила у Третій Рейх, назвав у своєму блозі політолог Руслан Бізяєв, а також зазначив, що намір приєднатися до Німеччини тоді особливо висловлювали великі міста, Відень, серед жителів яких ширилися соціалістичні настрої.

«Як же вона виявилася в складі Рейху?», - ставить питання ведучий. Він згадує і про промислові ресурси Австрії, і про австрійські дивізії Вермахту, і про аншлюс. Історична література в принципі дає багато інформації про ці події, як, по суті, Німеччина без крові взяла Австрію. Але Бізяєв вважає за потрібне краще розкрити передумови цього захоплення.

1921 року в Австрії стихійно виникали плебісцити, хоч пізніше на них і наклали заборону союзники, але тоді це свідчило про наміри приєднатися до Німеччини. Населення держави розділилося у своїх поглядах: у великих містах, Відні, ширилися соціалістичні настрої, настрої увійти до складу Рейху, натомість мешканці сіл радше були реакційні та очікували на Габсбургів. Бізяєв розповідає, що останні добилися переваги, а у липні 1934 року у Відні відбувся профашистський путч, придушити який вдалося завдяки значним зусиллям.

«Адольф закусив вудила», - так, повідомляє політолог, вважали у європейських державах. Та напруга все ще залишалася, а Австрія пішла на договір із Рейхом 11 липня 1936 року. Домовилися, що ставлення Австрії до Німеччини буде дружнім, країна, по суті, буде складовою Рейху, а той натомість не заперечує незалежності австрійської держави та не заважає їй тримати свій зовнішньополітичний курс.

Тим не менш, вже через 2 роки ситуація змінилася: 12 лютого 1938 року австрійський канцлер Шушнінг мав розмову із Гітлером. «Після тривалої обвинувальної промови Гітлера, бурхливо перемішаної з погрозами негайного вторгнення і відверто-зневажливих слів в адресу “світової спільноти”, був змушений прийняти три нові умови до договору», - розповідає експерт. По-перше, нацисти встановили свій контроль над поліцією Австрії, призначивши члена своєї партії на посаду міністра внутрішніх справ та начальника розшукової поліції. По-друге, ввели нову амністію, яка звільняла всіх нацистів. По-третє, до Патріотичного фронту відтепер приєднувалася й нацистська партія Австрії.

Популярні новини зараз
"Всі будуть начальниками": адвокат розповів, як в Україні змінили правила вручення повісток Зобов'язали передати списки: ТЦК посилює "полювання" на ухилянтів В Україні пенсії рахуватимуть за однією формулою: у кого виплати будуть більше 10 тисяч Подорожчає одна з критично важливих комунальних послуг: який тариф хочуть встановити
Показати ще

«Це був вирок незалежної Австрії», - влучно коментує Бізяєв. Тим не менш, Шушнінг того ж року 5 березня вирішив використати останню можливість: втілюючи наміри залишити Австрію незалежною, він дав наказ підготувати негайний плебісцит. «Гітлер побачив небезпеку і наказав розпочати підготовку до вторгнення», - закінчує він.

Нагадуємо, Бізяєв розповів про роль австрійських дивізій у складі німецької армії за часів Другої світової війни.

Раніше Знай.uа повідомляв про те, як готували операцію «Шулунг», що передбачала окупацію Рейнської області.