Свій вибір президента держави у 2019 році українці мотивували тим, що система потребує змін: аби результати правління нового президента не були такими ж, як у його «попередників».

Так заявив у програмі «Романенко. Бесіди» Сергій Гайдай, український політтехнолог, фахівець з маркетингу і реклами.

Юрій Романенко поставив гостю програми дискусійне питання: чому новий президент рано чи пізно стає подібним на своїх «попередників»?

Передусім Гайдай відзначає відсутність демократії в Україні як такої. Для повного розуміння класичного значення цього поняття експерт пропонує розібрати грецьке слово на частини – це «народ» і «влада». «Попросту кажучи, народовладдя в країні у нас немає», - переконаний він.

З іншого боку, державний устрій та політична ситуація в Україні відрізняється від того, що є, наприклад, у Білорусі, Казахстані та Росії. Це, вважає Гайдай, політична конкуренція, а відтак за неї потрібно триматися як за рятівну соломинку. Та знищити її там, де до неї звикли, не так просто.

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Чому українцям необхідно заповідати майно вже зараз та як це зробити правильно Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

З іншого боку, й Володимир Путін на початках своєї політичної кар’єри був демократом, згадує експерт. Зокрема, з цього середовища він і прийшов, а також говорив про лібералізм, вступ у НАТО та ЄС. «Але поступово Путін став перетворюватися в нормального автократа», - розповідає Гайдай і додає, що утиски почалися передусім зі ЗМІ, зокрема з телеканалу НТВ.

Якщо говорити про Україну, то тут, переконаний експерт, подібно почав діяти свого часу Петро Порошенко: будь-яку критику сприймав гостро та намагався ліквідувати. «Якщо якась Савченко його критикувала, то вона відлітала в заключення, незалежно від своїх заслуг», - наводить він приклад. Подібне було і із Саакашвілі, якого за закиди в корумпованості оточення Порошенка позбавили громадянства, хоч це й суперечить законодавству. Гайдай робить висновок, що за другого терміну президентства Порошенко вийшов би і на наступні, а відтак став би українським аналогом Путіна. Хай там які гасла використовував колишній президент України, але закони людського життя однакові для всіх.

Нагадуємо, Гайдай пояснив, що таке панівний клас і як він прийшов до влади в Україні.

Раніше Знай.uа повідомляв про те, що Гайдай вважає локдаун виявом безсилля української влади та всіх проблем держави.

https://www.youtube.com/watch?v=iSKOU6x5tLk&feature=youtu.be