Журналістка Катерина Котенкова у програмі «Суть подій» для каналу Знай.ua розповіла, до чого штовхають українців неадекватні рахунки в платіжках за комунальні послуги і чим загрожують жителям обхідні шляхи підключення до електроенергії.

«Неадекватні платіжки, які українці отримують за комунальні послуги, змушують сім'ї економити всіма доступними способами. У більшості випадків основною статтею грошових витрат є саме електроенергія, і якщо раніше був доступний нічний тариф, то тепер плата за кіловати і вдень, і вночі однакова. Проте громадяни намагаються споживати світло обхідними шляхами, але це може обернутися величезними штрафами», - розповіла Котенкова.

Журналістка зазначила, що, зокрема, чимало жителів багатоповерхівок підключаються до електричної мережі, минаючи лічильники, користуючись тим, що в них є дві мережі живлення. До однієї підключені квартири, а до другої - місця громадського користування. У разі, якщо квартира замість своєї мережі виявляється підключеною до мережі громадського користування, то для власника житла може наступити відповідальність як у вигляді штрафу, так і кримінальна.

«Особливо часто таке явище спостерігається в нових будинках, власники квартир в яких не уклали договори в компаніями-постачальниками електроенергії і в спробі заощадити підключаються до мережі в обхід облікових приладів. Подібні ситуації ідеально підходять для ухилення від плати за світло. До того як здати будинок в експлуатацію, забудовники самі повинні оформити прямі договори, проте цим ніхто не займається, і люди повинні робити все самі», - говорить Котенкова.

За її словами, раз на півроку під виглядом контрольного огляду проводять перевірку лічильників і в разі виявлення порушення в підключенні, складають акт про нього. Надалі протокол розглядається на засіданні комісії і за кожну «лампочку або розетку» можуть нарахувати від 50 до 100 тисяч гривень.

Популярні новини зараз
Якщо на гривню більше – субсидію не отримаєте. Який дохід повинен бути для пільги Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Українцям доступна нова грошова допомога: хто отримає понад 10 тисяч гривень Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

«На оплату немаленького штрафу дається місяць, а якщо порушник не встигає або не вважає за потрібне платити, то квартиру відключають від світла. Так само передбачена і кримінальна відповідальність. А домогтися зменшення розміру штрафу українці можуть лише за допомогою суду. Тому краще не попадатися, а економити якимось іншим способом», - заявила Котенкова.

Нагадаємо, Котенкова розповіла, що в наступному 2022 році частина українців залишать без пенсій.

Раніше Знай.ua повідомляв, що Попенко пояснив, чому не підвищили ціну на електрику.

https://www.youtube.com/watch?v=zN26gzhJagw&feature=youtu.be