В ефірі програми «А як насправді?» політолог Руслан Бізяєв розповів, чи чекати в Україні найближчим часом дефолт і на що варто розраховувати для того, щоб його уникнути.

Імовірність дефолту в Україні, за словами політолога – це складне питання, і формально очікувати його не варто.

«Але ситуація настільки нестабільна. У нас основне джерело доходів державного бюджету - це позика. Зараз це в основному внутрішня позика. Із зовнішніми позиками у нас поки проблема. Через те, що у нас проблема з МВФ, у нас зараз навіть трошки подешевшали євробонди», - каже Бізяєв.

При цьому він зазначає, що своїх резервів у нас по факту немає, і те, що нам говорять про запаси в 27 мільярдів в золотовалютному резерві Нацбанку - це пилюка в очі. Бізяєв заявив, що, якщо у нас набереться своїх коштів у вигляді монетарного золота, акцій і так далі на три мільярди – уже буде добре. МВФ це розуміє і тому, коли йдуть переговори з ними, кожен раз вони закінчуються прийняттям основних вимог. Але звідти ми грошей не візьмемо.

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити Німеччина вводить суворі обмеження: як це вплине на українців Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

«ОВДП - хитка ситуація. Поки все добре. Але невелике загострення зовнішнє або внутрішнє, нерезиденти втекли – і піраміда посипалася. Україні варто розраховувати тільки на внутрішні ресурси, гроші, які знаходиться в тіні, і гроші, які вивели в офшори. Там за різними даними від 140 млрд до 500-600 млрд. Ось це, власне, дві ноги, на які нам треба розраховувати. Тобто гроші повинні заходити сюди. Тільки в такому випадку ми зможемо уникнути дефолту за умови, якщо ми будемо йти від зовнішнього управління. Будь-якого, без різниці якого: американського, російського, англійського, китайського», - вважає Бізяєв.

Він зазначив, що настає час прийняття і реалізації досить жорстких і непопулярних рішень, і якщо ми цього зараз не зробимо, то на наступному витку геополітичного циклу ми в кращому випадку станемо країною-реципієнтом або країною-придатком. А такі країни, як правило, соціально некомфортні, і люди з них виїжджають.

Нагадаємо, Бізяєв заявив, що політика – це в першу чергу дипломатія.

Раніше Знай.ua повідомляв, що Себастьянович розкритикував законодавчі ініціативи нардепів.