Українсько-білоруські відносини на міжнародній арені зараз сильно змінилися. Так, спершу Кравчук запропонував змінити перемовний майданчик через проросійські настрої в Мінську, а потім відбулася зустріч народного депутата від «Слуги народу» Шевченка з президентом Лукашенком за ініціативи першого.

У своїй програмі «Політика навиворіт» Дмитро Снєгирьов, військовий експерт, політолог і голова ГІ «Права справа» розповів, які відносини України з Білоруссю сьогодні та яке значення мала резонансна зустріч Шевченка з Лукашенком.

Передусім ведучий нагадує, з чого все почалося. Не так давно Леонід Кравчук, представник України в ТКГ, висловився про необхідність змінити перемовний майданчик, оскільки Мінськ через свої проросійські настрої ним бути більше не може. Це ж повторив пізніше і Резніков, віцепрем’єр-міністр. «Пролунали пропозиції України щодо перенесення перемовного майданчика у Швейцарію або Австрію чи у іншу нейтральну країну», - додає політолог. Та, на його думку, згода українського боку на пропозицію Росії перенести його, наприклад, у Сербію буде абсолютним провалом.

Та Снєгирьов звертає увагу на певну неоднозначність позиції української влади: з одного боку, режим Лукашенка офіційно не визнають, з іншого – з Білоруссю й надалі підтримують економічні відносини. «Ми мали «вдачу» за один день посваритися і з Польщею і з Білоруссю, коли Кравчук заявив, що Україна з Польщею ніколи не були у дружніх стосунках», - повідомляє він.

На відносини з Білоруссю повпливали ще й заяви про те, що ця країна стане плацдармом для вторгнення російських військ в Україну. «Відповідно була реакція з боку Лукашенка та очільника МЗС Білорусі, що українській стороні варто відрізняти шум лісовозу від шуму танку», - розповідає експерт. Сам же він заперечує таку ймовірність, адже вторгнення з території Білорусі як плацдарму буде вважатися актом зовнішньої агресії. Натомість дії української влади радше самі підштовхують Лукашенка до Російської Федерації.

Популярні новини зараз
Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити
Показати ще

Щодо візиту Шевченка до Лукашенка, який можна розглядати радше як приватний, позиція Снєгирьова однозначна: такі дії виставляють Україну не в найкращому світлі і взагалі можуть мати серйозні наслідки. Принагідно він згадав про постачання для Збройних сил України білоруського дизельного палива, припинення чого буде сильним ударом для держави.

Нагадуємо, Снєгирьов розповів про затримання українського консула у Санкт-Петербурзі.

Раніше Знай.uа повідомляв про те, який відсоток населення підтримує приєднання України до НАТО.