Переваги для України статусу головного партнера поза НАТО обґрунтував у програмі Юрія Романенка «Романенко. Бесіди» Геннадій Друзенко, правник і голова правління Центру конституційного моделювання. Разом із ведучим вони оцінили шанси держави стати членом НАТО в умовах загрози війни з боку Росії.

У контексті розмов про вступ у НАТО Друзенко висловлює певні сумніви щодо доцільності такого кроку. «Навіщо нам НАТО, якщо все рівно відсотків 60 військових потужностей, технологій, грошей забезпечує рівно одна країна – США?», - питає він.

З іншого боку, безліч держав і без членства НАТО отримують ґрунтовну грошову допомогу на оборону. У приклад експерт наводить такі країни як Південну Корею, Японію, Єгипет, Тайвань. «Тобто там, де є реальна загроза, а іноді й бойові дії», - підкреслює Друзенко. У той час, як Україна радіє збільшенню фінансової допомоги до 300 мільйонів, Єгипет, що зараз не бере участі у якихось воєнних діях, отримує суму, що переважає мільярд. Він згадує і фінансування Афганістана та Ізраїля, що становить 4 та 3 мільярди відповідно.

Вищезазначені країни, звертає увагу правник, є партнерами поза НАТО. Так, цей статус для України він вважає більш вигідним. Його отримання вимагає домовленості лише з тією країною, що розглядатиме Україну як державу-клієнта та матиме тут свої інтереси. Водночас йдеться не стільки про відповідність стандартам демократії, скільки про переозброєння. «Ти отримуєш від найсильнішого в світі, від мілітарної країни пряму допомогу», - підкреслює він.

Популярні новини зараз
Вистачить на хліб, поповнення рахунку та упаковку насіння: кому з 1 квітня додадуть до пенсії 500 грн Клієнти Monobank залишаються без грошей: доступ до рахунку закривають без попередження Кого не мобілізують до армії: перелік професій Нові правила передачі показників та оплати послуг: газовики попередили про зміни
Показати ще

Принагідно згадуючи героїчний епос, Друзенко рекомендує перестати українській владі розтікатися мислію по древу щодо членства НАТО. «Треба лобіювати, як дятел, в одну точку, і шукати те, що дасть нам можливість змінити свій статус», - радить він. Так, головною ціллю повинна стати така ж допомога Сполучених Штатів, яку вони надають іншим державам.

Нагадуємо, Толкачов заявив, що Росія втомилася від Путіна.

Раніше Знай.uа повідомляв про те, що Чаплига назвав Мінські угоди актом капітуляції.