Причиною всіх бід України є не погане законодавство чи влада, а сам народ зі своїми комплексами. Так заявив у своїй програмі «Толчок» політолог Олексій Толкачов, додавши, що українці страждають синдромом жертви, інфантильністю та комплексом неповноцінності.

Толкачов зазначив, що проблеми України варто шукати зовсім не в недоліках законодавства, високих податках чи діях влади, а в іншій сфері. «Проблема лежить значно глибше, там куди практично ніхто не заглядав: в психології українців», - пояснює він. Так, ту реальність, у якій доводиться жити українцям, сформувала їхня же свідомість.

Серед факторів, що заважають розвитку держави, передусім політолог називає комплекс неповноцінності. Мовляв, самі ж українці не надто вірять у свої можливості, у свою спроможність виступити проти ворога та перемогти його.

Аби не бути голослівним, він звертається до історії: українці завжди шукали союзників, але не покладалися на себе. Зокрема, у різні часи підтримки шукали то у Польщі, то в Кримського ханства. «Ми постійно намагаємося долучитися до когось сильнішого, потужнішого», - підкреслює експерт.

У 20 столітті яскравим прикладом є Центральна Рада, яка у 1917 році відтягувала проголошення незалежності, тому що, як вважає Толкачов, не могла внутрішньо позбутися позиції російської автономії. У 21 столітті, хай українці й отримали свою незалежну державу, ця тенденція продовжується. Наприклад, запрошення до українського уряду іноземних представників – вияв цього комплексу. Мовляв, самостійно керувати державою вони не здатні. «Ми до сих пір хворі комплексом неповноцінності. Це не дозволяє нам мріяти», - каже політолог.

Популярні новини зараз
Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого
Показати ще

Наступна проблема, якої торкається Толкачов, це властива українцям інфантильність: про це говорить примхливість, безвідповідальність, відсутність мрій та планів на майбутнє. Цій нації, вважає він, психологічно не більше 12 років. «Ми хочемо, щоб все за нас зробили “батьки”: Європейський союз, МВФ, ну або чарівник у блакитному вертольоті», - іронізує ведучий. Якщо перевести це на внутрішні проблеми країни, то тут можна побачити перекидання всього на владу: від банального прибирання до надання безкоштовного лікування та пільг. Інакше – скандал.

Позитивною зміною в цьому контексті він називає децентралізацію, яка змусила громади взяти керівництво територіями на себе та відповідати за це керівництво.

І, останнє, до чого звертається політолог, це синдром жертви, на який народ страждає ще з періоду створення фольклору. «Споконвіку ми жертви татар, “ляхів”, “москалів”, більшовиків, зрадників і, нарешті, важкої долі», - пояснює він і додає, що це витворило страждальницький історичний образ. Український фольклор просякнутий цією ідеєю наскрізь.

Нагадуємо, Толкачов пояснив, що Путін насправді виявився не просто президентом, а символом Росії.

Раніше Знай.uа повідомляв про те, чому РФ не вигідно починати повномасштабну війну.