Журналістка Катерина Котенкова у програмі «Суть подій» для каналу Знай.ua розповіла про підводні камені програми підтримки безробітним членам малозабезпечених сімей на відкриття бізнесу, яка має запрацювати з січня 2022 року.

Журналістка пояснила, в наступному році можна буде отримати майже 100 тисяч грн безвідсоткового кредиту. Вона зазначила, що, як вказується в прес-релізі Мінсоцполітики, нинішній ініціативі передував пілотний проєкт "Рука допомоги", реалізований за підтримки Світового банку в 2017-2019 рр. в окремих областях. За цей час підприємцями стали 237 малозабезпечених безробітних, і за три роки тільки 19 з них (8%) припинили свою підприємницьку діяльність, що було визнано хорошим показником. Програма дасть, на думку влади, нових підприємців, бізнес та додаткові робочі місця.

«Безповоротну фінансову допомогу отримають люди, які стоять на обліку в центрі, проходять навчання і мають бізнес-план. І ніби все добре, ну правда, хороша ідея, але до неї ж потрібно підходити з розумом. Чи знизить це соціальне навантаження? Не думаю. Чи стануть люди багатші? Чи підніме така ініціатива рівень життя людей? Не думаю. Адже добре, якщо бізнес піде. А якщо ні? Адже можна і прогоріти. Що ймовірніше. А повертати гроші то треба», - каже Котенкова.

Журналістка нагадала, що в даному випадку мова йде про малозабезпечених. І тут ситуація неприваблива з різних сторін: не зрозуміло, як може розплатитися людина, у якої і так мізерний дохід, адже продаж обладнання покриє тільки частина позики. Як би з малозабезпечених йому не перейти ще і в банкрути. А якщо борги залишаться непогашеними, то програє держава. Котенкова вважає, що багато потенційних одержувачів зазначеної допомоги відсіється на "бюрократичному" етапі - збору необхідних паперів, заяв і затвердження бізнес-плану.

Популярні новини зараз
Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти Йдеться майже про 10 тисяч гривень: скільки сьогодні мають отримувати українські пенсіонери Один день – 1 гривня: "Київстар" підказав як користуватися послугами майже задарма Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

«Не вірю, що виділять на цю програму багато грошей. Мотиви держави зрозумілі, зробити малозабезпечених бізнесменами. Але, таким чином людей хочуть зняти з соцдопомоги, за рахунок якої зараз живуть багато сімей. Але наскільки вдалим буде такий експеримент - велике питання. По-перше, на 100 тисяч стартового капіталу від держави особливо не розкрутишся, давайте дивитися правді в очі, особливо з урахуванням того, що вже через три роки потрібно все повернути. А по-друге, далеко не всі малозабезпечені українці мають схильності до підприємництва. На жаль, це факт», - заявила Котенкова.

Раніше Котенкова розповіла, що вже в цьому році номінальна зарплата підніметься на 17,8%.

Нагадаємо, Знай.ua повідомляв, що Бондаренко розповів, чому виник тарифний Майдан.