Націоналізм завжди був епатажною темою в Україні та породжував безліч чуток і фейків, в першу чергу для російських ЗМІ. Але в українців досі немає ясності в цьому питанні.

Політолог Руслан Бортник у своєму блозі розповів про аспекти націоналістичного руху в Україні.

«В ОУН і УПА були різні люди. Були щиро віруючі в майбутнє незалежної України, що не співпрацювали з нацистами, які пройшли свій шлях до кінця і більшість з них були амністовані за радянської влади. Були люди, які вважали, що можна співпрацювати з нацистами і, на жаль, сприяли геноциду євреїв і поляків на Західній Україні. Ці люди не можуть бути нашими героями», - зазначив Бортник.

За словами політолога, були українці, які служили в нацистських частинах і сподівалися стати частиною Нового порядку, а після того як «порядок» був знищений, вони почали шукати збереження в націоналістичних ідеях.

«Більше 60% учасників правого підпільного руху на Західній Україні були амністовані після війни. Більшість це дійсно були абсолютно нормальні люди, які стали жертвами глобальних політичних процесів часів Другої світової війни. Багатьма з них ми можемо пишатися, але не тими, хто співпрацював з нацистським режимом», - підкреслив політолог.

Популярні новини зараз
Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Астролог назвав точну дату закінчення війни – надії на 2024 рік були марними Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Оля Полякова дізналася, що вагітна після розлучення: як насправді з'явився Буряковський
Показати ще

Бортник відзначив, що нацистський режим взагалі не розглядав варіанти існування України і вбив мільйони українців. За його словами, для нацистської Німеччини Україна представлялася тільки як точка для розселення свого народу і видобутку ресурсів.

«Про це ми повинні пам'ятати, якщо ми не хочемо, щоб історія минулого стала для нас історією майбутнього, а на Україну не дивилися як на вигнанця в сучасному світі, як на країну, яка генерує те, про що навіть думати соромно в цивілізованих країнах», - сказав експерт.

Нагадаємо, Знай.ua публікував слова Бортника про те, що Блінкен може привести нові кадрові пропозиції щодо українського уряду або силового блоку.

Раніше для Знай.ua Бортник розповів про можливу зустріч Путіна і Зеленського.